Usaha + Doa + Tawakal = ??

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Usaha + Doa + Tawakal = Kejayaan

Today is the last day for me to prepare for my exam. Ya Allah.. bercampur baur perasaan kat dalam hati ni. Takut, gementar, tak sabar.. em entah la. Aku kalau boleh nak cepat abis je sume ni. tapi nak hadapi ni, cam tak sanggup lak.. hehe :)

Untuk sem ni aku amek 4 subjek je. Di rasmikan dengan Academic Writing (AW) pade 12 November ni, kemudian Differential Equation (DE) , seterusnye Organic chemistry (Ochem). Ketige-tige subjek ni berturut-turut harinye. Seterusnye selang due hari, Physical Chemistry (Pchem) pulak menyusul. WoW !! terkejut aku tengok schedule ni. Course aku paling cepat abis, maknenye paling cepat balik !! hehe :) walaupun camtu, aku balek lambat gak, ade program sikit. Mungkin di lain post nanti aku cite. InsyaAllah.

Sebenarnye sem ni aku amek 6 subjek. 4 subjek tadi, dan ditambah dengan 2 subjek yg tak de final exam : Oil & Gas (OnG) dan Ko-Q (Table Tennis). Dan bagi aku untuk sume subjek yg aku amek ni, subjek yg paling mencabar kesabaran dan kepintaran, ialah Ochem. Ya Allah, penuh dengan teori yg memerlukan critical thinking. Aku masuk lecture pun, juz tengok slide je la.. tak paham !! kalau study sendiri lagi la, memang cam bace sejarah je, memang mengantuk.. Hehe :) Tapi akhirnye, dengan berkat kerjasame dan perbincangan sesame sahabat, dapat la jugak sedikit kefahaman yg Allah bagi.. Alhamdulillah. At least, ade la sedikit kekuatan dan keyakinan nak masuk exam hall. Walaupun tak banyak, tapi bagi aku, usaha tu mesti ade, jangan menyerah kalah, sebelum pertempuran bermule !! Usaha, usaha, usaha !! kemudian, bertawakal. Tu la konsep berserah kepade Allah yg sebenar. Ni la yg aku paham, dan ni jugak yg cube aku praktikkan. InsyaAllah..

Kepade kawan2 seperjuangan, terutame student cheme first year first semester, gud lux in ur final exam. Do your best !! mari kite doakan kejayaan bersame. Ingat !! Usaha + Doa + Tawakal = Kejayaan + Keredhaan Allah. That’s a simple equation, right ?? Yakinlah, InsyaAllah kite sume akan berjaye !!

“Ya Allah ya tuhanku, kami sudah melakukan ape yg kami termampu, kini kami hanye mampu berserah kepadeMu Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami dalam menjawab nanti, mudahkanlah kami faham soalan2, jauhilah kami terlupe ape yg sudah kami pelajari, mudahkanlah kami dapat idea2 semase menjawab.. Ya Allah..tolonglah kami, kami benar2 mahukan kejayaan ini Ya Allah, tapi Ya Allah, jike kejayaan ini akan memudaratkan kami, kau jauhilah ianye dari kami Ya Allah, tetapi jike kejayaan ini, memberi kebaikan kepade kami, kau dekatkanlah ia kepade kami..kapade Kau lah kami berserah segale-galenye..” Amin Ya Rabbal ‘alamin..

Alhamdulillah Ya Allah…

About these ads

6 thoughts on “Usaha + Doa + Tawakal = ??

  1. husna berkata:

    huhu..
    daus , ak bace blog ko neh.. ak rase nak nangis plak, ak pon menghadapi subjek yg mcm 2.. nak belajar sdr, mcam bace sejarah
    erk jap, asal ak nak nangis plak .. ??
    ouh ok, sebab subjek yg mcm 2 ak ade 4 subjek ,
    adoi, teringat mase study week,
    ak xleh study sebab ak tension bile hadap subjek2 neh je, ak ngantuk,papepon , sume exam dah lepas.. doa2 ALLAH memberi yang terbaik untuk diri ini.Papepon kan , satu pengajarn , sem 2 ne , ak xnak study subjek membaca last minute.. eheh.. bgus post ko neh .. buat ak teringat balik ..

  2. roy islamic berkata:

    kepada-Nya ambo berserah

  3. firdaus muhammad berkata:

    em Husna,
    ye ke sampai 4 subjek bace-membace??
    ish banyaknye,, aku yg satu ni pun, cam dah tak tahan dah,, hehe :)
    tapi xpe, mmg la nak tuntut ilmu ni ssah ckit, tapi klo kite sabar,,
    buahnye manis sangat2,, cayelah !!
    moge2 kite sume berjaye dunie akhirat !!
    gud lux in ur competition !! (tak ingat name competition yg ko masuk tu) :)

    em roy Islamic,
    same2 lah kite berserah kepadeNYA..
    doakan kjayaan kite sume bersame ye :)

  4. Nur Farhanis Assila berkata:

    salam..

    gd lux exam..bittaufiq wannajah..

    setuju yg part ochem 2..mncabar sgt
    x kre mse lcture atau study sdr..tyme lctre juz slide,
    btol x phm pn..study sdr lg x phm..mmg kne cr pkr2 ochem kalau nk study..

    ape2 pn gd lux..=)

    • firdaus muhammad berkata:

      em farhanis, syukran jazilan,,
      btol2,, esok (klo ikut tyme tulis skang) exam ochem,,
      bru je lepas study ngan sahabat,,
      takot !! hehe :)

      doakan kjayaan kami !!
      gud lux gak tuk enti,,
      ‘adnguki binnajah :)

  5. poksu berkata:

    salam
    seronok habis awal?
    heeeee
    aku banyak lg paper….
    all the best ;D

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: