Aku nak jadi anak soleh, Ya Allah..

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Ya Allah, semalam aku tetibe terase cam nak update blog. Lame sungguh aku tinggalkan blog aku. Maaf ye Huffatul Jannah. Aku bukan sengaje tinggalkan kau. Kekangan mase dan kesempatan membataskan kite. Maaf sekali lagi.

Mungkin aku ni seorang yg suke memendamkan segale masalah aku. jarang sekali aku bercerite kat sahabat2. Aku pun tak tahu la kenape. Aku ni tak suke sangat orang lain susah kerana aku. tapi aku ni seorang yg suke dengar masalah orang. Tapi tak pandai sangat la nak selesaikan, mungkin bagi cadangan dan nasihat sikit tu, ok la kot. Jadi aku rase kat blog aku ni la aku nak cite sume perkare kat lubuk hati aku ni.
Semalam, aku terbace status gtalk kawan aku sebelum aku tidur. Lepas aku selak2 sikit buku, aku amik mase sikit bace ape yg kawan2 aku tulis. Ya Allah, tak tahu la nape malam tu aku tersentuh sangat bace status kawan aku. aku tak ingat exactly la, tapi ia berkenaan ibu bapa. Aku shut down laptop, terus baring atas katil.

Aku teringatkan ayah aku.

Ya Allah, pilu sungguh hati aku tyme tu. Tak sanggup aku tahan lagi. Segale memori lalu terlintas kat pikiran aku sekelip mate je. Segala kenangan aku ngan ayah aku, sumenye keluar. Setiap percakapan, perbuatan ayah aku, sume terimbas malam tu. Aku sedih sangat. sedih sangat2.

Daus teringat ayah kat hospital. Sakit. Daus tahu ayah sakit. Ayah tahan je kat depan daus. Daus tak boleh wat pape. First tyme ayah operate, ayah takut. Daus tahu. Daus sedih tengok ayah cam2. Ayah keluar air mate tengok kitorang adik-beradik. Ayah selalu risau kalo ayah dah takde, camne keadaan kitorang. Sampai sekarang daus ingat wajah ayah. Sayu hati daus ingat muke ayah. Tak sanggup nak bayangkan.

Mase kaki kiri ayah kene potong, ayah tabah sangat. daus menangis tengok ayah cam2. Ayah tahu yg ayah tak boleh wat pape lagi. Daus doa sngt2 ayah xkene potong, tapi Allah lebih sayangkan kaki ayah tu. Daus sedih ayah. Daus sedih. Daus tahu ayah sakit, ayah tahan je kan. Ayah 55 tahun, dah tak kuat sangat, mesti sakit. Tapi daus tengok ayah kuat. Setiap hari kene cuci. Ya Allah sakitnye. Sume orang geli tengok kaki ayah kene potong. Daus tak. Daus tak. Daus sayang ayah. Sayang sangat2.

Kalau ayah nak tahu, daus paling tak boleh lupe wajah ayah mase ayah koma. Kaki kanan ayah pulak kene potong. Dua2 kaki ayah kene potong. Daus tak sanggup ayah. Daus doa lagi.doa.doa.doa. tapi Allah nak jugak kaki kanan ayah tu. Tapi ayah kate tak pe la, ayah redo. Daus ingat lagi kate2 ayah tu. Ayah kate, nanti ayah nak pakai kaki palsu. Nanti ade orang ajar. Daus angguk je. Dalam hati daus, daus teriak menangis ayah. Tak tahan daus dengar. tapi apekan daye, ayah xsempat blajar pun.

Mase ayah koma, daus xboleh tgok muke ayah. Daus tak snggup. Daus xkesah pun tunggu ayah kat luar. Pagi petang siang malam. Tak kesah. Daus nak ayah sedar. Tapi lame daus tunggu. Ayah xsedar pun. Setiap hari daus cium ayah. Ayah rase x ?? daus pegang erat tangan ayah. Ayah rase x ?? daus Nampak air mate ayah mengalir tyme tu, daus tak tahan ayah. Daus tak tahan.

Hari jumaat pagi, lepas je daus ngan duan bace Yaasin kat ayah, kami keluar jap nak makan. Tapi ayah pegi mase kami pergi. Daus xsempat tgok ayah. Daus datang je, ayah xbernafas lagi. Dada ayah xbergerak lagi. Daus tak tahan ayah. Daus tak tahan. Tapi daus macam dah terase pagi tu ayah nak tinggalkan daus. Daus redo. Daus redo. Allah sayangkan ayah. Allah tak nak ayah susah2 lagi hidup takde kaki. Daus redo, sebab daus tahu tu yg terbaik untuk ayah.

Sejak ayah koma, daus dah cakap kat hati daus. Kalau ayah sedar, daus akan jage ayah sungguh2. Tapi kalau ayah ditakdirkan pergi, daus akan uruskan ayah sungguh2. Lepas je daus tahu ayah dah tinggalkan daus, daus terus uruskan ayah. Daus pergi cari Imam, Bilal, siak. Mudah ayah. Mudah. Daus jumpe kat masjid je. Dalam perjalanan, daus nangis ingat ayah. Kat atas motor pun daus nangis. Daus tak tahan la ayah.
Dari semua segi dalam uruskan jenazah, daus terlibat. Alhamdulillah. Duan imamkan ayah. Daus bace talqin untuk ayah. Kami adik beradik mandikan ayah. Daus ngan duan kafankan ayah. Kami adik beradik usung jenazah ayah. Daus rase lega dapat uruskan ayah. Ni janji daus sebelum ayah pergi lagi. Daus dah tunaikan. Kalau la ayah dapat tgok, mesti ayah suke.

Kini ayah dah hampir setahun tinggalkan daus. Tapi wajah ayah selalu kat ingatan daus. Ayah xpernah lekang kat doa daus. Daus nak pastikan ayah masuk syurge. Daus nak jadi anak soleh. Tapi ayah, ni la yg daus risaukan. Daus risau kalau daus tak cukup soleh. Daus risau sangat.

Tapi daus akan usaha. Daus akan usaha. Usaha jadi yg lebih baik. insyaAllah..

Al-Fatihah untuk ayah..

“Ya Allah, Kau ampunilah dosa ayahku, Kau lapangkanlah,terangilah, dan wangikanlah kuburnye, Kau tempatkanlah ayah aku ditempat orang2 yg mendapat keampunan dan nikmat syurge di akhirat kelak, Ya Allah..” Amin Ya Rabbal ‘alamin..

Alhamdulillah Ya Allah..

About these ads

47 thoughts on “Aku nak jadi anak soleh, Ya Allah..

  1. asiah wahid berkata:

    salam~…memang menghayat hati entry kali ini~…
    terkesan di hati~..(T_T)

    semoga kuat dan tabah menghadapai dugaan yang diberi_NYA~..
    ini tanda kasih sayangNYA kepada kita~…..
    semoga kita sama menjadi anak2 yang soleh+solehah kepada ibu bapa kita sama ada yang masih hidup dan yang sudah pergi meninggalkan kita~…(~_^)….ameen ya rabbal’alamin~…

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em moge begitulah hendaknye,,
      ana tulis post ni bukan sje2 je,,
      banyak perkare yg nak kite sume fikirkan,,
      terlalu banyak,,
      ambillah seberape banyak hikmah yg boleh enti ambil,,
      moge kite jadi anak yg soleh & solehah,,
      amin ya rabbal ‘alamin :)

    • damiadanish berkata:

      sy bukan yg terbaik..tp..
      sy sgt2 terharu,,,,
      sy bukan terbaik untuk org terbaik…
      takziah..
      kuatkan semgt,,,

      • firdaus muhammad berkata:

        salam,,
        time kasih atas ucapan awak,,
        saya amat hargainye,, :)

        ye, mungkin saye xkenal siape awak,,
        tpi saye yakin, awak adalah antare yg TERBAIK,,
        dan awak layak untuk orang yg TERBAIK,, :)

        syukran atas ziarah …

  2. cik dyana bahri berkata:

    salam.
    sedih juga bace post anda.
    setahun yang lepas ayah saya pun dah pergi menghadap Illahi.
    saja nak share cerita ‘kehilangan’ ayah ni.
    ayah saya meninggal sbb cancer stage 3.Allah ambil his bladder, mungkin ujian anda lebih berat. tengok kaki ayah sendiri kena operate.oh,..masyaAllah~
    saya sempat jaga ayah lepas spm..waktu cuti tu.same mcm anda.xsempat tgk saat-saat akhir ayah pergi.
    minta maaf pon xsempat dan saya sgt risau kalau-kalau saya bukan anak yang solehah utk ayah saya.
    dan saya pon nak usaha jadi anak yang solehah.insyaAllah.
    ~

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      selain kite melakukan amal jariah atas nama ayah kite,,
      kite hanye mampu berdoa je skang ni,,
      doa, doa, doa,,
      xde perkare lain yg boleh kite buat selain tu,,
      jom kite tingkatkan iman & taqwa, tambahkan amalan, indahkan akhlak,,
      untuk membawa diri kite lebih dekat dengan Allah,,
      insyaAllah :)

  3. azuwin najihah berkata:

    Salam…
    Semoga Firdaus tabah hadapi hidup ini walau tanpa arwah..
    Setiap yg hidup pasti akan pergi.
    Kita yg hidup mesti tabah menjalani hidup dan jgn lupa doa kan arwah, sedekah Yassin & Al-Fatihah..
    Semoga arwah ditempatlan dlm kalangan golongan yg beriman…amin..

    Now,, Cheer up!!! Jgn sedih2x lg!!! …:P

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em azuwin, syukran,,
      betol la yg awk ckap, yg hidup pasti akan mati,
      tp ape yg sye tulis tu, sumenye bukanlah nak menceritakan hal peribadi semate-mate,,
      macam yg sye komen kat atas tu, sye harap kite sume amik ape yg boleh diambil pegangan dlam hidup kite,,
      “bersedia menghadapi stiap kemungkinan” ,,
      ni yg benar2 sya ingin highlightkan,,
      papehal pun, time kasih atas sokongan awak !! :)

  4. aireensamirah berkata:

    Salam.
    rasa mcm tak nak komen, tapi nak komen jugak.
    kenapa tah air mata ni meleleh sungguh2, ya Allah, sangat tersentuh.

    oh, kawan, tabahkan hati mu hadapi ujian berat ni.
    sungguh beruntung aku sbb masih punya segalanya.
    insyaAllah, Allah tahu segala yang disuratkanNya.

    aku tak takut nak pergi overc ni, cuma satu benda je yang aku takut, aku takut hilang org yg aku sayang masa aku tak ada dkt Msia. kalau aku yg pg takpe, jgn dorg.
    Ya Allah, pelihara mereka.

    sori, terbuat luahan rasa plak kat sini.
    moga tabah wahai sahabat.
    semoga Allah sentiasa bersama kalian
    dan moga kita sama2 dpt jd anak soleh :)

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em aireensamirah,,
      aku banyak bljar dari sume ni,,
      redo, tabah dan cekal,,
      ni la perkare utama yg aku blajar,,
      banyakkanlah mengadu dengan Allah, bercakap dengan Allah,,
      mmg tenang jiwa,,

      em aku paham situasi ko,,
      ko jangan la pikir yg buruk sebelum ko pergi,,
      juz serah sumenye kat Allah,,
      serahkan family ko kat Allah,,
      tugas ko, study !!
      family ko nak ko berjaye & klo bleh, lgi la die xnak ko riso2 pasal dorang kat sini,,

      papehal pun gud lux in ur study !!

  5. nur husna berkata:

    salam , ya allah , daus , aku menangis bace post kau ne , sungguh , ya allah byknye dosa kat mak ayah aku, ish sungguh ak beremosi bace post ne, aku nak ucap tahniah kat kau , menjadi seorang yang sangat tabah , berat memandang berat lagi bahu memikul , aku yang baca je pon , dah x henti2 air mata aku, ne kan pula kau yang merasai , YA ALLAH , KAU perkenankan doa sahabatku ini, semoga segala urusan dia didunia dan akhirat dipermudahkan ,amin. terima kasih daus cter kau ne, aku nak sangat berusaha dalam pelajaran demi mak bapak aku, semoga tercapai , aminnnnnn

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em husna,, time kasih atas doa ko tu,,
      bagus la klo ko dapat ape yg aku nak cite,,
      hargailah ‘mereka’ selagi mereka ade,,
      mak ayah kite dah banyak ssh2 untuk kite,
      skang tibe giliran kite plak untuk ssh2 untuk mereka,,

      berilah selagi kite mampu,,
      jadilah anak yg soleh & solehah,,
      doakan kebahagiaan parents,,
      jage tingkah laku, iman, akidah,,
      ni peringatan untuk aku sebenarnye,,

      jom jadi anak yg soleh & solehah !! :)

  6. Bintun As_Sidq berkata:

    Syukran atas entry yg menyebbkan ana menangis.. rasa mcm pelik plak menangis seperti ini kerana ana lbih mudah klu menangis bila tgk movie hindustan or baca novel… moga Allah memberi hidayah kepada ana… thanks..

    lama x nangis macm nie.. thanks sangat2..

  7. syafinazrazak berkata:

    Salam…hey..
    em…speechless and numb with gloomy eyes…
    juz…emm..
    Semoga kita semua dapat jadi anak yang soleh dan solehah!
    Cheer up man!
    i’m sure arwah ayah Firdaus will proud of you as his son!!!

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      syukran,,
      same2 lah kite berusaha ke arah yg lebih baik,,
      target menjadi anak soleh & solehah mulai saat ini !! :)

  8. Salam daus..
    Semoga terus tabah mnghadapi ujian-Nya.. Let bygone, be bygone.. always prepare n ready 4 the next challenge to come.. inshaAllah.. May Allah bless you.. =)

    Al-Fatihah~

    -Hariz, UTP

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      hariz, thanks..
      InsyaAllah, same2 la kite usaha menjadi lebih baik,,
      May Allah bless u too.. :)

  9. Ibnu Jamaluddin berkata:

    Salam…
    Moga sahabatku ini dikurniakan Allah kekuatan untuk menghadapi musibah yg lepas dan akan dtg sebagaimana Junjungan SAW hatta para sahabatnya juga.
    Moga dikau sentiasa ceria, usah bergundah-gelana, panjatkan doa kpd ayahandanmu, hanya itu penawar kepada hati yg lara,
    sesungguhnya beruntunglh kedua ibubapamu kerana dikurniakan anak sesolehmu. =)

    • firdaus muhammad berkata:

      SubhanAllah,,
      sungguh tinggi laras bahasa & pujianmu itu,,
      InsyaAllah,, diri ini akan sentiasa kuat menghadapi dugaan dan cabaran dari Allah,,
      tinggi harapanku untuk kau juge begitu, sahabat,,
      time kasih atas semangat yg diberikan,,
      moge ukhwah kite hingge ke akhirnye..
      insyaAllah :)

  10. atq_mualaf berkata:

    salam ?
    kaifa haluk???

    bile bace post nie… teringat kat arwah abah ….atiq dpt rse ape yg daus lalui…kes kite same cume beza mase …. sedih abh x dpt lihat atq yg sekrng nie…..bnyk yg atq nak tebus…tapi sume nie ade hikmah yg ALLah nak smpikn….. atq doakn daus sabar dan kuat dlm plbgi ujian yg mndtng…cayok!!
    setiap insan akn mati kn….”Allah akn beri ssuatu ujian kpd hamba nye yg mampu”….malah allah akn naikkn darjat sesorng melalui ujia yg diberi… insyallah ,semoga kite berusaha mnjdi anak soleh dan solehah…..amin

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      Alhamdulillah, ana bikhoir,,
      terkjut atiqah bgi komen kat blog daus,, :) syukran

      em btol ape yg atiqah ckapkan tu,,
      Allah akan bgi dugaan & cabaran kat hamba2nye sesuai kemampuan yg kite ade,,
      cume kite sendiri kene sentiasa bersangka baik ngan Allah,,
      moge Atiqah pun tabah hadapi dugaan ni,,
      chaiyok jugak !! :)

      insyaAllah, mari kite jadi anak soleh & solehah !! :)

  11. anaizzah berkata:

    Salam
    sgt sedih
    ayh saye pon dah pegi mase sy 15 tahun..
    seminggu lepas sy duduk PMR..
    koma kat hospital sbb kancer..
    .last sy ckap ngn ayh sy mase sebulan sblum PMR..
    lpas tu die dah koma ..
    x sempat tgk sy PMR SPM, masuk U…
    semuge rohnye dtmpatkan dgn org2 soleh…
    insyAllah mudah2an dpt jumpa semula di syurga..
    Amin

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      subhanAllah, enti lebih tabah dari ana,,
      ana kagum dengan enti,,

      Ya !! moge2 ayah kite termasuk dalam golongan yg mendapat rahmat dan keampunan dari Allah,,

      insyaAllah, kite banyak2 doa agar dapat jumpe ayah kite kat syurga nanti,, :)

      Jom jadi anak soleh & solehah !! :)

  12. s.nizam berkata:

    ~salam..alhamdulillah ptg ni Allah gerak kn hti ni nak bkk blog abg..don no why!..emm..tp after bce post ni..t’gamam abes..byk sgt dose..t’ksn sngguh dalam hati yng kotor ni..thnkz ye abg..moge dibrkati lg dirahmati..~

    ~(T.T)..moge hati yng sedih ini mmpu mngmbalikan kmbali kekuatn untuk terus dan terus menyayangiNya..~

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em s.nizam,, abg tulis post ni, tuk abg jugak sebenarnye,,
      tpi klo saiful dapat amik pengajaran drpde ni, Alhamdulillah,, :)

      mari kite kuatkan mujahadah kepada Allah !! Ayuh !! :)

  13. Ude satria berkata:

    Salam daus….menyedihkan…mmg sayu…menitis air mata aq dgn cte ni..aq ingat g arwh ayh kau daus…aq pngl cik mat…n ayh ko rupeny mcm arwh p.rmlee..ayh ko mmg baek…sbr daus…Allah lbihkn syg dye..aq juga pny pnglaman mcm kau…ayah aq da mninggal kt uma tmn satria..2 julai 2007…bsama2 la kte mendoakan mereka aman di sane..aq hrp ko ingt kwn2 lme ko..n cri la ktowng kt tmn nnti..ktowng ingt kt fmly ko lg…huh…sowi la nyemak jp..hehe..bdoa ye pn kesejahteraan arwh ayh kte…Al-Fatihah…
    -ni no aq..pape t msj la ye…012-7684701…

    • firdaus muhammad berkata:

      SubhanAllah,, kuat igatan ko ude,, xsangke aku,, eh ko pun same ek ?? Takziah,, btol2, skang ni kite same2 doa kebahagiaan mereka disana,, insyaAllah,,
      eh ko xde menyemak de kat sini,, komen2 ko amat2 dialukan,,
      aku insyaAllah xlupe kwan2 kat stria tu, cme xbape ingat rupe2 korang,,, klo terserempak, sure xknal,,
      hehe,, papehal nt, contact la ek,,
      ~semoge ko bahgia sentiasa ~ :)

  14. Rafiq berkata:

    salam..
    Maha Suci ALLAH yg menghidupkan, yg mematikan hamba-NYA, yg memberikan HIDAYAH, INAYAH kpd hamba2-NYA yg bertaqwa, yg tidak putus2 memberi REZEKI kpd kita.. Hanya ALLAH yg wajib kita sembah dan taatlah kpd segala suruhan-NYA, jauhilah segala larangan-NYA.

    rase terpanggil utk memberi komen..tergamam dan terkesima.. post anda kali ini amat menyentuh hati saya sehingga menitis air mata.. sesungguhnya anda merupakan seorang yg sgt tabah dlm menghadapi dugaan-NYa.. doa saya agar anda terus berjaya di dunia dan akhirat.. Insya-ALLAH..

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      SubhanAllah, hebat kate2 anda Rafiq,, betol2 terpesona !! :)
      time kasih atas peringatan & tazkirah anda tue,,

      semoge anda juga berjaye dunia & akhirat,,
      gud lux in ur study !! :)

  15. v2a-104 berkata:

    sedihnye aku bace kisah ko nie….
    aku sedih campur bangga bace kisah ko..
    ko boleh cekal dlam kesedihan…
    kuatnye hati ko..
    pade aku ko memang baik…
    ko harungilah hidup nie dengan amal soleh..
    sedih lah aku nak tulis..
    apehal2 aku doakan ayah ko ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman..

    amin..

    alfatihah buat ayahmu…

    • firdaus muhammad berkata:

      em apis,,
      time kasih !! aku cekal & tabah ni pun sebb ade ramai kawan2 yg baik2,, cam ko la,,
      time kasih sudi jadi kawan aku :)
      gud lux in ur study !!

  16. VioletOrchid berkata:

    ana suka post ni
    beruntung enta punyai ayah
    yang cekal sepertinya
    semoga Allah tempatkan dia
    di tempat yg mulia
    sungguh juga dia beruntung
    punyai anak soleh mcm enta

    baraakallahu fik.

    • firdaus muhammad berkata:

      Salam,,
      em Alhamdulillah ana memang beruntung ade ayah sepertimane Ayah ana tu, bersyukur sangat2,,
      dan ana juge pasti enti juge berase beruntung mempunyai seorang ayah seperti ayah enti sekarang,,
      InsyaAllah, moge doa kite selama ni yg mahukan kebahagiaan mereka di akhirat sane, akan dimakbulkan Allah, insyaAllah,,

      ana rase parents enti lebih beruntung mempunyai anak yg solehah seperti enti :)
      moge kite sume istiqamah ape yg kite sedang usahakan & perjuangkan !!
      InsyaAllah :)

  17. Hamba ALLAH berkata:

    Assalamualaikum w.b.t

    Apabila anak Adam mati, putuslah segala amalnya kecuali tiga perkara iaitu amal jariah, ilmu yg dimanfaatkan dan anak soleh yg mendoakannya.

    secara jujur, ana mmg terkesan bila bc post enta kali nie..air mata terharu dan bangga mengalir di pipi..ana terharu dan bangga sbb enta diberi peluang oleh Allah utk menguruskan jenazah ayah enta, mandikan beliau dan bersama beliau ketika sakit..subhanallah!!! bagaimana pula ana yg masih beribu dan berbapa? semoga Allah memberi peluang saki baki hidup ana utk berbakti kpd mak ayah..ameen

    kpd akhi firdaus, kuatkan semngat, banyakkan berdoa dan semoga enta thabat dlm perjuangan.InsyaAllah.

    Rasulullah bersabda:
    ” perbanyakkanlah mengingati mati, kerana yg demikian itu akn mengurangkan seseorang itu melakukan dosa dan menjadikannya bertambah zuhud dlm urusan dunia”

    wallahualam

    • firdaus muhammad berkata:

      waalaikumussalam,,
      em Hamba Allah (act, ana kenal sape ni :) ),,
      syukran atas nasihat dan semangat dari enti tu,,
      ana btol2 hargai,,
      YA !! betul ckap enti tu, moge saki baki hidup kite yg xseberapa ni, dapat kite berbakti kat parents kite,,
      xkire la dalam ape jua keadaan skalipun, jangan la lpekan sgale budi & bakti mak ayah kite,,
      insyaAllah, mge2 kite jadi anak2 yg soleh & solehah,,
      nt doa kite dapat tolong parents kite !! yeay !! :)
      insyaAllah :)

      syukran atas ziarah ..

  18. jannatulwardah berkata:

    salam ziarah..
    semoga enta terus tabah menghadapi ujian demi ujian,segalanya demi menjadikan kita layak digelar org yg beriman di sisi Allah.

  19. jannatulwardah berkata:

    ana nak minx izin copy paste dlm blog ana..sbg perkongsian pada sahabat2 lain..boleh kan..?

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em betol ape yg enti katekan tu,,
      ujian sebenarnye merupakan anugerah, Hidayah & hadiah daripada Allah untuk hamba2nye,, :)

      em boleh je kalau enti nak copy,,
      ana izinkan, xjadi masalah.. :)

      syukran atas ziarah ..

  20. Iman berkata:

    Salam…

    tak sia2 Allah peningkan ana hari ni… so x boleh study S.P.
    ana browse blog ibnu jamaluddin tadi… skali ana ternampak blog ni… rasa macam menarik… ana baca.. dan tertarik…
    antum sempat mandikan, kafankan, uruskan jenazah arwah ayah antum.. x macam ana… ana x sempat… http://akuimanselamanya.blogspot.com/2010/04/muhasabah2-curahan-hati-1-pesan-papa.html

    jzkk akh atas perkongsian… smoga arwah dan kita akan ditempatkan di tempat orang2 yang soleh… amin ya robbalalamin..

    ana mintak izin untuk copy ltk dalam blog ana.. ana akan sertakan link antum skali… btw, macam mana nak follow antum dalam wordpress?

    • firdaus muhammad berkata:

      wsalam,,
      em Alhamdulillah,, sume Allah dah tetapkan & takdirkan serta memudahkan ana dan adik berdik ana uruskan jenazah ayah,,
      wpun enta xdapat buat macam ana buat,, ye la mase tu enta kecik lagi,, tpi xpe,, doa seorang anak tu lebih penting,, insyaAllah,,

      em enta nak copy ?? bleh je,, ana izinkan..
      iman, act ana pun xsure camne blogspot nak follow wordpress,, hehe,, maaf ye.. :)

  21. kiena (",) berkata:

    Innalillahiwainnailairojiun… maaf daus.. kiena baru sempat utk membaca post yg paling menyayat hati dan perasaan kina ketika membaca sebentar td.. kiena baru tahu daus… baru tahu.. maaf… YA ALLAH.. betapa pilu nya kisah hidup yg dh daus jalani dan tempuhi selama ni.. terlalu sayu ati ni sehingga jd berdebar2 utk membaca nya lg.. sbb ape.. sbb ana xsanggup nk tahan air mata ana jatuh disaat membaca coretan ni.. tp disbb kn ana ingin menerus kn jgk,ana akui ana tdk mampu lg utk menahan nya..ana terus membaca sehingga akhir cerita enta.. SUBHANAALLAH!!! walaupn ana xthu keadaan ketika itu bagaimana…tp gambaran yg cube daus beri kn membuat kn ana berada dan wujud dlm keadaan yg sebegitu getir skali.. dia ayah kita.. kita ank dia…sudah pasti lah kesedihan yg dirasai amat perit sekali..tp syukur YA ALLAH..krana keperitan yg dh daus lalui ini tlh membuat kan daus seorg yg tabah..begitu tabah.. memg benar lah.. ALLAH xkn meguji hambanya jika hambanya tidak mampu utk menanggung.. TAKZIAH utk firdaus… hmmm..

    • firdaus muhammad berkata:

      Alhamdulillah,, ana dah laluinye,,
      mmg pahit tuk dilalui,, tapi segala ape yg Allah dah aturkan dalam hidup ana,, sumenye yg terbaik untuk ana,, ana yakin !!
      ana redo dengan ape yg berlaku,, sume dah lepas,, skang masenye untuk ana teruskan kehidupan ana,, insyaAllah

      kina xsalah la,, ana yg xbgtaw awal2,, ana ingatkan enti dah bace,, xpe2,, ana xkesah pun,,

      moge2 kite same2 menuju ke arah yg lebih baik untuk capai pangkat ANAK SOLEH & SOLEHAH,,
      insyaAllah :)

      syukran atas ziarah :)

  22. abghakim berkata:

    Assalamualaikum.

    Daus, pertama kali ana baca entri anta.

    Tahniah.
    Anta dan duan mmg anak yg baik.

    Ana rasa terkilan sbb tak dpt bg moral support waktu anta susah.hu3.

    Take k.

    • firdaus muhammad berkata:

      walaikumussalam ..

      eh xde pape la,,
      tyme tu, kami xcerita kat sapa2 pun,, mmg ramai xtaw,,

      syukran sudi baca blog saya,, huhu :)

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: