Ini Jalan Pilihanku…

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Tahun ni merupakan tahun yg ke-2 aku meninggalkan sekolah kesayangan aku, SMKA Pedas. Sekolah yg bagi aku penuh dengan pelbagai kenangan, kenangan manis, pahit, lucu dan banyak lagi la. Bile aku mengimbau kembali mase aku zaman sekolah menengah dulu, antare perkare utama yg pasti aku teringatkan adalah kawan-kawanku. Kadang2 tu, aku akan tersenyum sendirian. Ape taknye, teringat gelagat2 kawan aku tu, sape2 je akan terhibur. Sehinggakan, setiap hari pasti ade je gelagat2 baru yg mereka tunjukkan. Study, bergurau, bermain; semuanye same2. Sebab tu la hubungan kami sangat akrab.

Indah rasenye zaman persekolahan ni sebenarnye. Em, tapi semuanye dah berlalu. Pantas rasenye mase ni berlalu. Sekejap je aku rase, dah 2 tahun. Kawan-kawan semuanye dah membawa diri mengikut haluan masing2. Alhamdulillah, setakat ni, ape yg aku tahu, semua kawan-kawan aku dapat tempat untuk sambung belajar. Walaupun kami dah tak bersame, tapi aku gembira sangat sebab kawan2 aku semuanye dah ade haluan mase depan masing2.

Jika dulu bile kami berjumpa, kami hanye bual2 kosong je, tapi sekarang, bile berjumpe tu, pasti banyak perkare yg nak dibualkan. Em antare topik yg hangat bagi aku adalah pasal study la.
โ€œko study mane sekarang? amik kos ape ek?โ€ pertanyaan begini memang kerap sangat diajukan. Dan inilah yg ingin aku kongsikan dari dalam diri aku sendiri.

Sebenarnye, sejak aku sambung belajar ni, banyak perkare yg aku fikirkan. Antare nye berkenaan arah dan haluan mase depan aku. Aku pun tak tahu la kenape aku ade perasaan sebegini. Perasaan yg aku sendiri pun tak dapat nak ungkapkan dengan kate2. Tapi aku akan cube untuk terangkan segala ape yg terpendam dalam diri aku selama ni.

Sejak aku mule2 masuk sekolah menengah dulu, aku ade satu minat yg mendalam terhadap Bahasa Arab. Aku nak masuk asrama pun sebab nak belajar bahasa Arab la. Aku ingat lagi, Ustazah Yusniza, iaitu seorang guru yg sangat cemerlang dalam melahirkan minat terhadap Bahasa arab, die lah yg ajar aku bahasa Arab ni. Aku rase seronok sangat bile belajar dengan die. Antare guru kesayangan aku die la. Sehinggakan nombor pendaftaran kereta die pun aku ingat sampai sekarang- kereta Waja NBJ1011๐Ÿ™‚ Banyak sangat die tolong aku. Alhamdulillah, aku ade seorang guru macam ni..

Bile aku naik Tingkatan 4, sekolah aku ni, SMK Tunku Besar Burhanuddin, tak menawarkan Bahasa Arab untuk pelajar SPM. Ia ditawarkan untuk pelajar tingkatan 1 hingga 3 je. Oleh kerana minat yg sangat mendalam, jadi, aku, Riduan, dan sahabat karibku,Khalilullah, ambil keputusan untuk berpindah sekolah. Berat rase hati ni, tapi kami sanggup berkorban demi untuk menyambung belajar Bahasa Arab. Alhamdulillah, akhirnye, kami berjaye ditawarkan ke SMKA Pedas. Kami rase seronok sangat dan kami bertekad untuk belajar sunguh2 di sana.

Seperti biase, tingkatan 4 ade dua aliran- Aliran Sains dan Akaun. Jadi aku tekad untuk memilih Aliran Sains sebagai aliran pengajian SPM aku. dalam mase aku belajar dan menuntut di sini, akhirnye minat aku dalam bidang sains ni muncul. Aku terasa bidang ni seronok je belajar. Alhamdulillah, Allah sentiasa memudahkan aku untuk belajar dalam bidang ni, membuatkan aku rase lebih minat dan berazam untuk teruskan di pengajian tinggi nanti. Tapi, dalam aku berminat dalam bidang sains ni, bukan bermakna aku tak minat bidang agama, aku minat, tapi entah la..aku nak jadikan sains ni sebagai career aku. Dalam mase untuk memilih bidang pengajian ke pengajian tinggi, aku dah berjanji dan menetapkan kat diri aku ni, yg aku nak ambil Sains sebagai haluan aku. Sehinggalah hari ni, aku telah memilih jalan yg aku idamkan sejak aku tingkatan 4 ni.

Ya Allah.. aku pun tak tahu la nak cakap macam mane. Setelah hampir setahun aku belajar ni, tibe2 minat aku tarhadap bidang agama muncul. Aku pun tak tahu la bile die muncul. Aku melihat segelintir dari kawan-kawan aku menuntut dalam bidang agama, secara jujur untuk aku katekan dari dalam sudut hati aku ni, aku ade perasaan cemburu kat mereka semua tu. Entah la..aku terasa aku belajar dalam bidang sains ni, agak berat bagi aku. tapi aku tak bermaksud yg aku dah tak minat bidang ni, tapi bile aku tengok senior2 aku study, aku rase macam …. em entah la. Aku pun tak tahu nak cakap macam mane.

Aku selalu terpikir, bidang agama ni mesti seronok belajar. Tak kire la, syariah ke, Al-Quran dan As-Sunnah ke, Bahasa Arab ke, semuanye bagi aku bile belajar akan rase enjoy. Macam ni la bile aku belajar mase SPM dulu. Tak ade pressure, seronok je study. Susah macam mane pun, tak de la sampai terasa macam nak putus ase. Bile aku pikir2 ni, aku bandingkan dengan bidang aku sekarang. Ya Allah..tuhan je la yg tahu. Terlalu jauh bezanye.

Antare impian aku mase aku sekolah menengah adalah aku nak study kat oversea. Tapi , Allah tak mengizinkan. Aku redo dengan ketentuan tu. Mungkin kelulusan aku tak cukup layak lagi. Tak pe, aku redo. Alhamdulillah… tapi mase aku cuti bulan 3 hari tu, aku ade terbace satu bulletin yg aku ambil kat Pusat Zakat Kuala Pilah. Aku tak ingat name bulletin tu. Dalam mase aku selak2 buletin tu, tibe2 aku terbuka satu halaman yg menarik diri aku untuk membaca artikel tu. Ia berkenaan dengan pelajar tajaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) yg telah menghadiri kursus sebelum berangkat ke Negara Timur Tengah. Kat dalam artikel tu ade gambar. Tibe2 aku terkejut tengok ade beberape kawan dari sekolah aku di situ. Maknenye mereka dapat belajar kat sane. Ya Allah..gembiranye mereka. aku teringin sangat pergi ke Negara orang, tapi apekan daye, tak de rezeki. Kawan2 aku ni, dah la dapat pergi sane, dalam bidang agama lagi, beruntungnye!!!! Hati aku ni terase pedih sangat..:( โ€œtak pe la, tak de rezeki aku..โ€ ni la ayat yg sering aku bisikkan kat dalam hati aku ni…

Walaubagaimanapun, akhirnye aku dah bina satu kekuatan kat dalam diri aku ni. Aku mesti kuat!! Aku mesti harungi semua ni walau ape sekali pun. Aku bukan tak boleh belajar agama, sediakan mase untuk semua ni, aku boleh la belajar. InsyaAllah.. Tapi, aku yakin, ape yg aku belajar ni, tak banyak mane pun. Sebab tu la aku dah buat satu cita2. Dah lame aku target. Lepas aku dah abis belajar dalam bidang aku di peringkat yg tertinggi yg aku mampu, InsyaAllah aku berazam ingin mengambil bidang agama pula. Mungkin dalam bidang Al-Quran dan As-Sunnah. Em ni pun kalau tak de pape halangan. Aku sendiri pun tak tahu ape nasib aku nanti. Kite hanye merancang, Allah yg tentukan. Tapi, jika Allah tak izinkan jugak, tak pe la. Aku cari je la ilmu ni setakat mane yg mampu.

Bukankah Allah amat benci kepada hamba-hambaNYA yg bersungguh-sungguh mencari ilmu dunia, tapi tidak untuk ilmu akhirat. Kite hanya nak berjaye di dunia je, tapi kejayaan di akhirat langsung tak hiraukan. Nauzubillah..

โ€œDan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi…..โ€ (Surah Al-Qasas: 77)

Berdasarkan ayat ni, Allah tetap mengutamakan akhirat daripada keduniaan. Tapi Allah tidak mengarahkan hambaNYA supaya meninggalkan hal2 dunia. Jadi, wajiblah ke atas kite mengutamakannya daripada segala yg selain daripadanye. InsyaAllah..

โ€œYa Allah, kami bermohon kepada-Mu, Kau berkatilah kehidupan kami, rahmatilah kami,kasihanilah kami,dan Kau ampunilah kami. Ya Allah, Kau bantulah kami, walau ape pun bidang yg kami ceburi, Kau rapatkanlah hubungan kami dengan Mu Ya Allah..mudaha-mudahan ilmu yg kami pelajari ini, dapat mengingatkan kami kepada kekuasaan Mu Ya Allah…โ€ Ameen Ya Rabbal โ€˜Alamin…

Alhamdulillah Ya Allah…

15 thoughts on “Ini Jalan Pilihanku…

  1. Sara berkata:

    Salam, nk kongsi satu cite ni..
    Ad sorang senior kt dq ni..die lepasan medik kt azhar..die cite la pngalaman die duk kt sne..
    Abng 2 slalu kna jmput jd imam kt masjid..hafiz la kan..kre org tabik ah kt die,dh la hafiz,doktor plak 2..tp abng 2 nsiht la kt ktorang,klu hafiz skalipun tp utk jd imam je o doktor just utk merawat org,baik x pyh jd..ktorng pelik gk dgr abng 2 ckp..pas2 die ckp g..
    Kte nk jd seseorng,jd lah,yg boleh bwa org kpd islam..kte kna jd sma ada glongan agama yg profsional o glongan profsional yg beragama..erti kta laen,ape2 pun kte,biar la kte bwa title islam 2 pd dri kte..ops,akan bwa je eyh,kte amalkn dlm hdup kte sharian..

    Insya allah,enta bleh jd seorang profesional yg beragama..kte blajar pun minal mahdi ilal lahdi kn??

    Ape2 pun..smoga brjaya!!bitaufiq wannajah..

  2. aireensamirah berkata:

    salam..
    alamak..sedih nyer post ni..
    fidaus muhammad..jgn putus asa..u can do it!
    aku rasa sains mmg sesuai dgn ko, even susah pun, insyaAllah ko boleh buat..aku lg jauh divert dr aliran kat skola, dr sains x memasal je pg ke art..blaja ekonomi, akaun..ngarut je..tp nak wat cane, ini pilihanku..aku akn teruskan..a muslim never give up..

    blaja agama tak semestinya senang, dorg pun mesti ada cabaran dlm pelajaran dorg..mungkin secar zahir kta nmpk mcm tu, tp kita sendiri tak rasa kita tak tahu..

    xpe2..bukan maksudnya kalau kita ambik aliran bukan agama kita akan lupakan agama kan?? kita seimbangkan dua2..mcm kata sarah, jd profesional yg beragama..islam pun perlukan ramai tenaga profesional utk bangunkan agama ni..
    sampai bila kita nak harapkn ciptaan formula dr barat je? sampai bila kita nak jd cedok ilmu barat semata2..kita mulakan balik zaman kegemilangan ilmuwan Islam dulu..

    aku pun rindu kwn2 pdas..aku rindu bahasa arab..aku rindu pedas..
    waaa…nak balik skola..huhu..

    ok daus, chaiyok2! may Allah always be with u..guide u n give the spirit for u to move on..

  3. al_milangi berkata:

    em Sara dan Amiratul,
    thanks a lot 4 de comments..
    betol ape yg korang cakap tu,,
    rse termotivasi,,
    semoge menjadi orng agame yg profesional dan orang profesional yg beragame juge..
    InsyaAllah..
    em aku tertarik ngan ayat tu..๐Ÿ™‚
    gud lux in ur study !!

  4. apis ler M-01-17 berkata:

    syahdunye cerita saudara…ana pun x berkesempatan belajau kat luar negara….memang lah seronok ke sane…ana pun senasib ngan saudara…
    tapi cita2 lebih penting….kalau belajau kat luar negara tapi main2 x gune gak…..tapi cita2 ke syurga dan Allah diutamakan…..minta maaf yek kalau ade terguris hati saudara…

    SALAM…..

  5. al_milangi berkata:

    em apis ler,,
    mentang2 dak melake,
    cakap pun au au je kat belakang..
    hehe๐Ÿ™‚
    papehal pun,
    thanks atas nasihat ko 2,,
    aku x terguris hati pun..

  6. nur husna berkata:

    ya daus.. kita dah pilih jalan kita, do the best let Allah settle the rest, kita merancang Allah menentukan, even kos kite tak diselitkan dengan agama, but we still should tegakkan islam right,jom jadi protaz (profesional ustaz)!

  7. al_milangi berkata:

    em Husna,
    betol ape ko cakap tu,
    InsyaAllah..mari kite doakan same2 kejayaan kite bersame ye..๐Ÿ™‚

  8. elraziey berkata:

    ุจุงุฑูƒ ุงู„ู„ู‡ ููŠูƒ..

  9. dg berkata:

    boleh tau mane boleh jumpe ustazah yusniza.bekas smktbb

    • al_milangi berkata:

      em,,
      ni abg azam ke ??
      lame kite xjumpe ek ??
      nak jmpe ustzh yusniza??
      em ana pun xtaw la,,
      ana try gak cari no fon die,,
      tapi xpat la,,
      nanti bile enta dapat gtw ana ek,,
      hehe๐Ÿ™‚

  10. dg berkata:

    mcm mane blh tau name ni..ehmmm
    insyaAllah

  11. sya'rani berkata:

    erm…ya firdaus…kte sbnrnye msing2 de taklif msing2 yg telah Allah tntukn..x kesah la dlm bidang pe2 p0wn yg kte cburi…slagi kte brgelar pnuntut ilmu yg btul,kte adlh jundullah..ana tringt cikgu n0rmawati prnh ckp klbihn enta nie lebih cenderung pd math n sains..enta dh di jln yg btul…truskn..

    • al_milangi berkata:

      em syukran ya sya’rani,,
      InsyaAllah ana akan teruskan ape yg dah Allah tentukan untuk ana ni,,
      ana harap enta pun begitu jugak,,
      ish enta ingat lagi ek ape yg cg Normawati cakapkan tu,,
      huhu๐Ÿ™‚

  12. sya'rani berkata:

    hehehehe…mne bleh ana lpe…sbb mse 2 ana yg pling lmah math…mne bleh lpe….hehehehehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: