Serah Dan Pasrah

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Ya Allah, semakin hari semakin dekat aku dengan hari peperiksaan. Sekarang ni, test, kuiz, assignment, semuanye datang macam ribut. Datang serentak. Semua ni bagi aku, mengajar diri aku macam mane nak urus dan mengatur diri dalam suasana yg aku rase, semua orang tak suke. Pressure, sibuk.. em sape yg suke suasana macam ni?? Tapi aku setuju dengan kate-kate sahabat baik aku, Akmal Hakim, sibuk mengajar seseorang tu care untuk mengurus waktunye. Aku nak tambah sikit ayat tu, bukan ajar mengurus waktu je, tapi sibuk jugak ajar kite menghargai waktu. :)

Sekarang ni, ramai sahabat2 aku dah habis final exam. Students Matrik, UM, UIA, dan beberape tempat lain, semuanye yg aku tahu, dah habis exam. Sekarang cuti la maknenye..(bestnye!!! :) ). Mereka tunggu result je sekarang. Dalam kite tunggu result ni, aku faham dan aku mengalaminye juge, kadang2 tu ade perasaan risau, takut, sedih, ye la, kenang kan balik exam yg kite dah buat, em “La Tahzan ya asdiqa_i”..aku rase aku nak kongsi pandangan dan sedikit ilmu yg aku ade ni, tuk same2 kite renungkan.. InsyaAllah..

Kalau kite masuk mane2 competition, kite akan dapat salah satu, menang atau kalah. Macam tu gak dalam exam, kite akan dapat kejayaan atau kegagalan. Semua dari kite ni, tak de yg nak gagal, orang yg tak belajar pun, bile amik pekse, perkare yg die tak nak hadapi adalah kegagalan. Sebab tu la, orang yg tahu betape pentingnye kejayaan ni, die akan belajar bersungguh-sungguh, bile waktu belajar, die akan belajar. Tibe waktu untuk buat revision, die takkan lepaskan waktu tu. Kenape?? Sebab die nak berjaye. Die tak nak hadapi kegagalan. Die tahu betape peritnye kegagalan. Apabile exam tibe je, die buat sungguh-sungguh. Segala ape yg dipelajarinye, die cube apply kat dalam exam. Em..tapi, apekan daye,akhirnye, bile result keluar, expectation die tersasar. Ape yg die target, tak sampai pun. Baginye, result die, lebih kurang same je dengan orang yg tak study. Ya Allah,, peritnye tuk hadapi semua ni.. rase macam dah tak terdaye je lagi nak teruskan.. Astahgfirullah al ‘azim..:(

Sahabat2ku, pernah tak hadapi macam ni?? atau rase2nye, kite akan hadapi semua ni?? Walau macam manepun, kite kene bersedie hadapi semua ni. kalau sape2 ade bace post aku yg kedua (Antara ijazah dan risalah), aku ade tulis satu ayat sebagai renungan ; “Jika kite tuntut ilmu kerana Allah, kalau ditakdikan kite berjaye, kite akan dapat dua perkare. Apekah ia?? Kejayaan dan Keredhaan Allah. Tetapi jike kite diuji Allah dengan kegagalan, jangan kecewa, kerana kite masih dapat satu anugerah, iaitu keredhaan Allah..InsyaAllah..” tapi semuanye ni akan berlaku jika kite benar2 menuntut ilmu kerana Allah. Ape matlamat kite menuntut ilmu? adakah hanye untuk mendapat kejayaan dan kesenangan di dunia semate-mate?? Ni yg perlu kite soal dan tanye dalam diri kite. Tapi aku yakin, kite seorang hambe yg masih mempunyai secebis IMAN di hati ni, pasti akan mengatakan “aku tuntut ilmu ni adalah semate-mate kerana Allah”, betul tak?? Jadi, jika inilah niat dalam diri kite, Alhamdulillah.. tapi yg penting kite harus menzahirkan dan membuktikan niat kite tu. Kite nak membuktikan yg kite berIMAN kepada Allah ni, bukanlah seperti orang2 munafik, IMANnye hanye di bibir semate-mate. Tapi IMAN kite ni lahir memang luhur dari hati sanubari kite.

Jike ini dapat kite tarbiahkan dalam diri kite, percayelah, semua qada’ dan qadar Allah itu, kite akan terimenye dengan hati yg tenang. Kite dah berusaha dalam study kite,kite bukan main2,kite dah buat bersungguh-sungguh, tapi apekan daye kite untuk menolak ketetapan Allah yg Maha Kuasa, akhirnye Allah beri kite kegagalan. Pade saat ni, yg membezakan diri kite dengan orang biase yg lain adalah, IMAN kite. IMAN sahajelah yg dapat membezakan sama ade kite redha atau tak, sama ade kite berputus asa atau tak, sama ade kite akan terus berjuang atau tak..

Jadi, sebenarnye yg ingin aku katekan di sini, IMANlah yg mencorakkan hubungan kite dengan Allah. Janganlah kite mempersiakan asahan IMAN yg kite lakukan selame ini, dengan hanya kecewa dan berputus asa dengan ketetapan Allah. Segala ape yg Allah tentukan untuk kite tu, pasti ade hikmahnye. Mungkin Allah nak kite cek balik diri kite ni, bagaimane hubungan kite dengan Allah?dah cukup ke bekalan kite untuk berjumpe dengan Allah nanti? Tapi Allah memberi petunjuk kat kite ni, dengan menimpe kite sedikit musibah sebagai medium ujian dari Allah kat kite. Jadi, BERSABARLAH, BERSABARLAH, BERSABARLAH..

“Dan apabila Kami rasakan sesuatu rahmat kepada manusia, niscaya mereka gembira dengan rahmat itu. Dan apabila mereka ditimpa suatu musibah (bahaya) disebabkan kesalahan yang telah dikerjakan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka itu berputus asa” (Surah Ar-Rum: 36)

“Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu)” (Surah As-Syura: 30)

Marilah kite hayati dan tadabbur dua ayat Al-Quran kat atas ni sebagai renungan kite bersame. “Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa2 kami dan kesalahan2 kami..Kau terimalah taubat kami,doa kami dan amalan2 kami Ya Allah..sesungguhnye, kepade Kaulah kami memperhambakan diri dan meminta pertolangan…” Amin Ya Rabbal ‘Alamin..

Alhamdulillah Ya Allah…

6 thoughts on “Serah Dan Pasrah

  1. yana berkata:

    good luck 4 ur exam

  2. cahayasyuhada berkata:

    When you feel down because you didn’t get what you want, just sit tight and

    be happy, because God is thinking of something better to give you.

    Good Luck in Your Exam…..(“;)

  3. realitihidupku berkata:

    Assalamualaikum.

    Gud Luck abg daus!

  4. al_milangi berkata:

    thanks a lot yana, cahayasyuhada n mizi,,,🙂

  5. sya'rani berkata:

    assalamualaikum..t0b’an ya akhi..! khidupn kte umpma r0da…kjap naik kejap trun…sbnr nyer x kesah la time kte susah atau susah,sbnrnye kte sdang d uji..time susah mmng kte nmpx ujian yg d sajikn pd kte…tp dlm sdar atau x,ktka kte snang allah jga akn mnduga kte sme ade kte syukur atau kufur..bahkn ujian ktka snang adlh lbih bhya dr ujian ktka susah..tp shbt2 skelian,ingtlah walupn sbnyk mne p0wn dgaan yg d ltak kn ats kpla ni jngn la sskali kte b’ptus asa dr rhmt tuhan yg maha pemurah..ssungguhnya allah x kn mmbebankn hmba Nya melainkn ape yg trmmpu pd hmbaNya..wallahua’lam..

    • al_milangi berkata:

      waalaikumussalam,,
      betul tu sya’rani,, kite kene sentiase bersyukur dan reda dengan setiap ketentuan drpd Allah,, klo kite betul2 reda dengan sume tu, InsyaAllah Allah akan meningkatkan tahap iman dan taqwa dalam diri kite ni,,
      bak kate Imam ibnu al-Qayyim al-Jauziyyah:
      “reda adalah pintu yg besar disisi Allah. Ia adalah tempat istirehat orang2 yg beramal soleh dan ia adalah syurga dunia”
      renug2kan,,🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: