Soaring The Eagle

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Alhamdulillah,, setelah sekian lame aku tak update blog aku ni, akhirnye tibelah masenye untuk aku mulekan balik aktiviti mingguan aku ni. Ya Allah,, sebenarnye, aku rase bersalah sangat, ye la, aku biarkan je blog aku camni. Bukan ape, mase aku bersemangat nak update je, ade je perkare yg menghalang aku. em semua tu alasan !! Astaghfirullah,, Tapi sekarang aku akan cube balik nak istiqamah,, InsyaAllah.. 🙂

Em sekejap je rase mase berlalu. Dah dua minggu aku bercuti dalam cuti semester aku yg kedua. Maknenye, bulan tujuh ni, aku akan masuk semester baru. Lepas ni aku dah tak dipanggil student foundation lagi dah, aku sekarang student undergraduate first year, first semester. Ish bangge la pulak rase nye,, hehe,,

Untuk post aku kali ni, sebenarnye aku nak cite la sikit tentang pengalaman yg amat berharge aku dapat mase aku menyertai satu kem motivasi. Name kem ni adalah “Soaring The Eagle”. Untuk pengetahuan, kem ni adalah di bawah penganjuran PETRONAS, dan ia wajib dihadiri oleh semua yg dapat scholar dari PETRONAS la. Tak kire la dari university mane pun. Semua yg baru lepas foundation, wajib pergi kem ni. em nak ke tak nak, kene pergi gak la,, 🙂

Untuk batch aku kali ni, kami semue di bahagikan kepade 6 kumpulan besar. Kami tak pergi secare serentak, setiap satu kumpulan, akan pergi selame lebih kurang 6 hari la, di tempat yg same tapi pade waktu yg berlainan. Aku berade pade batch yg kedue, iaitu setelah seminggu aku bercuti, dari 8 Jun (ahad petang) hingge 13 Jun (sabtu pagi). Mulenya kami berkumpul hari ahad petang tu kat KLCC. Lepas tu die bawak kitorang la pergi ke satu tempat yg cantik sangat. Bagi aku tempat die memang sesuai untuk kem macam ni, iaitu di Agrotek Resort, Ulu Langat, Selangor. Tempat ni 100% macam kampong, memang best la !!

Em macam biase la, kalau dah tidor kat resort ni, antare perkare yg aku tunggu2, adalah makan die la. Hehe.. bukan aku je, semua kawan2 aku same gak.. 6 kali makan sehari, Ya Allah,, terase bersyukur sangat bile dapat rezeki macam ni. aku ingat lagi, salah seorang daripade pekerje kat situ ade kate kat kitorang, “biar tak cukup tido, tapi jangan tak cukup makan”. Tersengeh aku dengar ayat tu. Setiap hari diorang ade tema yg berlainan, masakan Melayu, Cina, India, Barat…pekerje kat situ pun akan dressing ikut tema tu gak la.

Bagi aku, kalau makan dan tempat OK, tapi aktiviti KO, tak seronok gak. Tapi Alhamdulillah,, semuanye seronok !!! em susah gak la aku nak cite aktiviti2 die. Terlalu banyak sangat. tak pe la,, aku cite secare rambang je la ek. Di sane, kami di bahagikan kepade 4 group. Aku telah dimasukkan kat group 4. Dan dalam setiap group plak, kami dibahagikan lagi kepade 4 lagi kumpulan kecil. Lebih kurang 6-7 ahli la dalam setiap kumpulan. Name2 kumpulan kecil tu berdasarkan 4 name minyak PETRONAS. Tahu tak ape?? SPRINTA, PRINTIUM, MARCH 5 dan PRIMAX. Name kumpulan aku SPRINTA. Kumpulan aku ni boleh dikatekan special gak la, sebab ade 2 orang ahli dalam kumpulan aku ni adalah student UTP dari Thailand. Due2 perempuan. aku sebut la name ahli aku, Jason, Lin, Yo, Sar-iah dan Yanisa. Sar-iah dan Yanisa la dari Thailand, tapi hanye Sar-iah je yg Islam. Maknenye, ade 3 lelaki, 3 perempuan dan hanye 2 orang je yg Islam kat kumpulan aku, aku dan Sar-iah. Walaupun camtu, kami tetap rapat dan senang untuk bekerje. Kire best gak la kumpulan aku.

Bagi aku, kem ni memang sarat dengan aktiviti. Dan setiap aktiviti die semuanye ade motif dan objektif yg amat bergune dan bermakne dalam kate erti seorang manusia dan pelajar. Semuanye boleh kite manfaatkan. Confident, teamwork, success, determination, relationship, creativity dan banyak lagi la keywords yg kat bawahnye mempunyai huraian dah syarahan yg boleh kite jadikan pegangan dan motivasi untuk menjadikan diri kite ni seorang yg benar2 berjaye dalam kehidupan. Sebenarnye, amalan kehidupan kite seharian, semuanye boleh membentuk diri kite. Dari mule kite berfikir, sehingge la akhirnye kite menerime ape yg kite lakukan, semuenye mempengaruhi diri kite dari sudut semase dan selepas dari itu. Kite la yg memilih jalan dan coraknye, ke arah kebaikan atau sebaliknye. Ya Allah,, Alhamdulillah.. banyak ilmu baru aku belajar. Kami ketawa bersame2, menangis pun bersame2. Terlalu banyak kenangan berade di sane..

Sepanjang aktiviti ni, ade jugak perkare2 yg tak pernah pun aku buat, dan tak terlintas pun nak buat, tapi aku terpakse buat. Tapi nasib baik la buat kat dalam group je, ade 26 orang semuanye. Walau macam mane pun, malu gak la. Menari,menyanyi, berlakon.. ish agak malu la aku nak buat semua ni. tahu “poco-poco” tak?? Aku tak tahu la ni exercise or tarian, tapi ni la antare yg kene aku buat. Mungkin peserta PLKN pakar la pasal ni, tapi aku yg tak tahu pape ni, memang kelakar la buat semua ni. hehe.. pastu untuk jadikan ia satu pertandingan antare setiap kumpulan, poco-poco ni harus digubah mengikut kreativiti masing2, tetapi still mengekalkan steps yg same. Untuk pengetahuan, bagi aku la, org2 Thailand ni memang dilahirkan dengan berdarah seni kot. Pandai la diorang menari. Memang kitorang salute la diorang. Sehinggekan, malam terakhir tu, ade tarian khas dari student Thailand. Power betul la diorang. Tadi kan aku kate, dalam kumpulan aku ade student Thailand, em jadi memang habis la diorang reka untuk kumpulan aku. aku pun, ikut je la. Hahaha.. memang kelakar aku buat. Kawan aku ade rakam, bile aku tengok balik ape yg aku buat, memang malu betol la rasenye..keras je badan aku menari.. hehe… tapi tak pe, sekurang-kurangnye, ia satu pengalaman yg sure aku tak dapat lupekan..🙂

Pade hari terakhir, aku dengan kawan aku tak lepaskan peluang untuk mandi sungai kat situ. Tempat tu kan macam kampong, sebelah penginapan aku je sungai. Memang best la kitorang mandi same2. Macam budak2 la rasenye. Menunjukkan style masing2 terjun dari jambatan, ish,, first tyme aku buat. Macam budak kampong yg nakal la aku mase tu. Hehe..

Tetapi dalam seronok2 tu, mustahil la kalau aku kate takde pape perkare yg amat aku risaukan. Perkare yg amat aku bimbang adalah care pergaulan kami. Aku rase semue orang tahu, kalau kem macam ni, masalah social ni, memang ade. Bagi aku, yg dapat menahan dan mengawal diri kite adalah iman dan taqwa kite. Ha mpir semue aktiviti die melibatkan percampuran lelaki dan perempuan. Lebih2 lagi malam terakhir. Ya allah,, Islam dan bukan islam hanye dibezakan dengan warne kulit je. Kalau nak kate pemakaian, yg pakai tudung, macam tak payah pakai pun tak pe. Sepanjang kem ni, aku cube sedaye upaye aku tak nak terlibat sangat dalam perkare ni, tapi apekan daye aku. Name pun peserta, terpakse ikut je la. Tapi aku rase bersyukur sangat, aku ade kawan untuk bermuhasabah bersame2. Syazwan name die. Bile terase Iman tergugat je, kite bercerite dan bagi la nasihat dan pandangan masing2. Tapi ni bukan nak kate aku bagus ke, baik ke, tak !! cume aku nak katekan betape besar jugak la cabaran yg terpakse kami hadapi. Ni je la usaha yg dapat aku lakukan dikala nafsu yg durjana ingin bermaharajalela.. Astaghfirullah..😦

Em tapi walaubagaimane pun, aku rase seronok sangat2 jadi peserta untuk kem ni. tak rugi rasenye habiskan seminggu waktu cuti aku pergi sane. Banyak bende baru aku belajar. Terlalu banyak. Alhamdulillah.. susah untuk aku lupekan kenangan aku di sane. Melakukan aktiviti, buat presentation, ketawa, menangis, makan, mandi sungai, semua same2. Rasenye susah untuk aku lupekan semue tu.. Ilmu dijana, ukhwah terbina, pengalaman tercipta. Memang seronok !! Alhamdulillah.. melompat gembire

“ Ya Allah, hambaMu ini bermohon kepadaMu Ya Allah, Kau tetapkanlah Akidah kami, tingkatkanlah Iman kami, dan Kau kurangkanlah nafsu yg hina ini dalam diri kami Ya Allah.. Kami memerlukan HidayahMu, RahmatMu, KeberkatanMu, PertolonganMu dan KeampunanMu Ya Allah.. Kau kurniakanlah semua ini Ya Allah… Amin Ya Rabbal ‘alamin “

Alhamdulillah Ya Allah…

8 thoughts on “Soaring The Eagle

  1. sofialwani berkata:

    salam, seronok kan g kem ne, tp kat perenggan yang bawah tue ak sependapat ngan ko, penting kite jage diri n jage iman bile jd cm2 kn.. KO timbang berat dah? berapa kilo naik??.. haha

  2. aireensamirah berkata:

    salam..
    wah2, mcm menarik je..
    tp part yg plg bes rasenye time ko menari tu..
    aku tak mampu bayangkan kwn aku yg pemalu ni menari..
    haha..
    ok fine, gurau2..jgn amik ati ye..jantung xpe..huhu..

    bes la poco2..
    owh, aku suka buat itu..tp pg kem je la dpt wat..
    aku igt aku blaja mase kem tokoh asrama f4..
    huhu..
    da try chicken dance? lg cute..ni ak try kat BTN..
    hehe..

    bile cite pasal mkn, aku teringat hotel selesa..
    mmg ‘selesa’ mknn die..hu3

    mmg la bile prgm mcm ni, sume pun ambk kesempatan la..
    mcm ko ckp, hanya iman dan takwa yg dpt thn diri kita..
    astaghfirullah..(kdg2 terlalai juga)

    oh, i wanna put a pantun for sharing,

    Memang nafsu sudah diatur,
    Cinta dunia susah dilebur;
    Jangan biarkan hatimu kotor,
    Nanti disiksa di alam kubur.

    (mcm pernah dgr kan?🙂 )

  3. Al-Zuqarnain berkata:

    ehm…bdak kat atas dah bgi pantun,den pun nk bgi lah..

    hidup d dnia disanjung,
    engkau dgelar manusia yang agung,
    sedar lah diri mu ,tahu di untung,
    sebelum masenye keranda di usung…

    insaflah insan,
    hidup di dunia ini hnyelah pinjaman,
    teguh kan amal,takwa dan iman,
    semoga diri disayangi tuhan….

  4. al_milangi berkata:

    sofialwani,,
    btol cakap ko 2,,
    berat??
    eh xtimbang lagi la,,hehe

  5. al_milangi berkata:

    eh amie,,
    aku menari ok2 je,,
    ko mmpu bygkannaye,, hehe,,
    aku ingat lagi mase kuiz penggue kan??
    makan,, makan,, makan,,
    haha,,

    chickens dance??
    xpayah la,, cukup la 2,, xsanggup aku mengulanginye lagi,, huuhu

    pantun tu cam pernah dengar jgak la,,🙂

    • aireensamirah berkata:

      salam,

      duan,
      jeles la tu ngn pantun aku..
      sedap kan?
      huhu..

      kuiz pengguna adalah masa utk merasa jd org kaya, dgn makanan dsb..
      makan,,tido,,jalan,,makan,,tido,,jalan,,
      (jalan tu aku ngn dayah la)
      huhu..

  6. iwan90 berkata:

    salam,,,,
    firdaus kawanku…..
    ste mmg bestkn…..
    ahli kumpulan camne???
    sehat….(especially thai).,,,,

    • al_milangi berkata:

      salam,,
      eh wan,,
      ste memang best !!
      ahli kumpulan??
      haha🙂 mane aku taw..
      aku xcontact dorng r..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: