Kembara si Dua Sahabat

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Kring…Kring…” Ish tengah seronok2 tengok TV tibe2 ade orang call lak..

Eh, Afnan rupenye..” bisik hati aku..

Assalamualaikum Nan..”

Waalaikumussalam,, Daus, pe kabar??” tanye Afnan.

Eh aku sihat, Alhamdulillah.. ko??”

Alhamdulillah,, aku sihat..eh Daus, sebenarnye aku ade hal sikit ni nak cakap ngan ko..” Afnan memulakan bicarenye dengan sungguh2..

Em pe die??” tanye aku juge yg agak excited nak dengar ape yg Afnan nak cakap..

Camni, aku ingat nak ajak ko gi sekolah la..nak tak??” pelawe Afnan.

eh wat pe?? Saje je la..” em aku tanye, pastu aku tolong jawab skali..

aah,, saje2 je, nak lawat adik2..”

em aku OK je, aku pun tak de wat pape ni, bile ko nak gi??”

petang ni, OK tak??”

OK je kot.. tapi naik pe??”

ko ade motor??”

ish ni masalahnye Nan,, abang aku gune la motor bawak gi keje.. ko ade motor tak??”serba salah aku tanye Afnan camtu..

Aku ade,, petang ni aku datang umah ko,, dalam lepas Asar la,, OK tak??”

OK..OK..nanti bile ko baru nak gerak,ko bagi taw la aku,,”

OK, Assalamualaikum..”

Waalaikumussalam..”

Em camtu la lebih kurang perbualan aku dengan kawan baik aku, Afnan. Mungkin tu aku dah cut sikit la. Sebenarnye panjang lagi, termasuk la cadangan nak bawak lagi dua orang kawan baik aku, Arsyad dan Khalilullah. Tapi Arsyad ade problem sikit, jadi terpakse la batalkan cadangan nak bawak Khalil, sebab kekurangan transport. Ish, sedih jugak due orang je boleh pergi. Walau macam mane pun, aku dengan Afnan teruskan jugak rancangan ni. Memandangkan cuti Afnan yg dah nak abis, jadi rancangan yg sebenarnye dirancang agak lame sebelum ni, harus diteruskan jugak tanpe bertangguh lagi. Hehe..

<Date>

16/06/2009

5:33:33 PM

Slm,aku da nak betlk..

<From>

Afnan Baru

Tu la message Afnan sebelum die bertolak dari rumah die. Lebih kurang pukul 6:10 PM, Afnan pun sampai kat rumah aku. Lepas tu kitorang terus bertolak ke bumi Pedas. Sepanjang perjalanan, ade due perkare yg sering aku pikirkan, sape Warden hari ni, dan ape aktiviti musolla malam ni. Ya Allah,, risau jugak aku.. lebih2 aku risaukan pasal aktiviti musolla la. “Dah la aku tak prepare pape ni, nanti tak memasal je die panggil aku kat depan bagi tazkirah. Ape yg nak aku cakapkan?? Ish tak kisah la, kalau ade yg jemput bagi sikit tazkirah, cakap je la pape..” aku try tenangkan diri aku.. hehe..

Beberape minit sebelum azan Maghrib berkumandang, kitorang pun sampai. Sampai je, antare perkare awal yg aku tanye, sape warden dan ape aktiviti musolla malam ni.

cikgu Fadzlin warden malam ni, bang.”

Alhamdulillah,, lega aku, kalau cikgu Fadzlin OK la..“Musolla buat ape malam ni??”

Malam ni tazkirah pemimpin..”

Ah sudah !! memang sure la aku dengan Afnan kena malam ni. Tapi tak pe la,, tenang je.. Cakap je ape yg teragak nak cakap nanti. Hehe..

Solat Maghrib………kate2 pengerusi majlis……….Afnan bagi tazkirah…….akhirnye giliran aku plak…….tutup majlis………Solat Isyak…….bersurai…….

Alhamdulillah,, akhirnye ape yg kitorang rancang, semuenye berjalan lancar. Sebelum balik, kitorang pun singgah la sekejap kat bilik warden. Teringin jugak jumpe cikgu2, borak2 jap, pastu baru blek.

Assalamualaikum,,cikgu ….” beberape kali jugak la kitorang ketuk bilik warden tu, akhirnye, cikgu Fadzlin keluar. Meriah jugak la kitorang borak. Haha.. dalam borak2 tu, tibe2 enset aku berbunyi..

Ya Allah,, Ustaz Muadz rupenye.. terkejut aku.. Ustaz mintak aku dengan Afnan tunggu dulu. Jangan balik dulu, sebab Ustaz memang nak datang sekolah pun, nak temankan cikgu Fadzlin makan malam kat luar. Alang2 tu, ustaz ajak aku dengan Afnan makan sekali. Ish malu2 kucing aku,, ye la nak tolak serba salah, nak kate ‘ye’ , segan plak. Tapi aku tahu, antare sifat ustaz Muadz, die ni sangat pemurah belanje makan. Ingat lagi mase aku masuk kuiz penggune, banyak sangat Ustaz belanje makan. Sebab tu la, bile ustaz ajak makan ni, aku macam dah biase sikit.

Bile dah sampai kat restoran tu, Ya Allah.. banyak jugak la ustaz order,, aku dengan Afnan senyum je la.. nak ke tak nak kitorang makan je la. Makan, borak2, ketawa… ish seronok jugak la,, terase hubungan tu lebih akrab la antare aku, Afnan, Ustaz Muadz dan Cikgu Fadzlin.. Alhamdulillah..

Lebih kurang pukul 10:45 PM, aku dengan Afnan pun mintak undur diri. Aku tak kisah sangat lambat, tapi Afnan tu yg agak jauh, kene balik awal sikit. Dengan kelajuan maksima yg boleh motor Afnan capai, dan keheningan malam yg agak sunyi, kami pulang dengan membawa satu kenangan. Kenangan kami berdua mengembare ke bumi Pedas. Walaupun ramai lagi kawan2 aku yg dah banyak kali pergi sekolah, tapi yg aku ni, belajar agak jauh, cuti pun tak selalu, bile dapat pergi sekolah sekali sekala ni, terasa seronok sangat. Alhamdulillah.. moge2 Allah permudahkan lagi langkah aku ke sana.. InsyaAllah..

Ya Allah, kami hambaMu yg banyak melakukan dosa ini, memohon kepadaMu Ya Allah, Kau terimalah taubat kami, doa kami, dan segale ibadah kami Ya Allah… mudah-mudahan dengan segalenye ini, akan meningkatkan tahap Iman kami, Taqwa kami dan Akhlaq kami kepada mu Ya Allah…” Amin Ya Rabbal ‘Alamin..

Alhamdulillah Ya Allah..

11 thoughts on “Kembara si Dua Sahabat

  1. nur husna berkata:

    Wa.. best gile ko!!

    date ngan afnan berdua je lak 2..

    ish part paling ak dengki tang belanja makn tue..

    uish2.. mesti byk ko mkn an.. haha..

    tahniah dapt berbahgia ke pedas tue..

    mengimbas kenangan lama..

    • al_milangi berkata:

      alhamdulillah,,
      makan tersedie mmg banyak,,
      tapi dek korano malu2 singe,,
      makan cam pengantin jo la,,
      hehe..

  2. aireensamirah berkata:

    salam..

    aish, ni yg dengki gak nih..
    bukan bab makan tu, sbb aku pun slalu gak ustaz Muaz blanje..
    lalala..(jgn jeles husna)
    tp dengki sbb korg dpt jumpe adik2..
    waa..nak pegi jugak!

    bagus la smgt korg tu, wpun ngn motor, dr Serting ke Pilah ke Pedas,
    tp gagahkan juga..
    nasib baik aku pempuan (dan xde lesen), kalo x, aku pun nak rempit g pdas gak..
    huhu..

    okeih, teruskan smgt anda!
    semoga Allah merahmati usaha kalian..
    amiin..

    • al_milangi berkata:

      em amie,,
      ko mmg rapat ngan ustaz muadz,,
      x heran la ko banyak kali kne blanje,,
      hehe..
      InsyaAllah,, semangat nak datang pedas mmg slalu ade,, tapi mase g sesuai tu yg xde,,
      hehe,,
      nanti la la smkap,,
      adik2 rindu kat ex-PKU 🙂

  3. Akmal Hakim berkata:

    Ha… part yang makan tu pun, aku pun ada jugak kena belanja dengan, ustaz md shah, ustaz farizan, ustaz aziz, ustaz fauzi hm… sapa lagi ek (dalam hati tengah jeles)

    Tapi ustaz muaz belum lagi.. Dia ajak makan kat bilik warden ada la..

    hehe..

    Haha, tahniah.. ada jugak orang nak pi pedas tuu.. (^_^)

    • al_milangi berkata:

      haha,,
      ramai nye mal,,
      ni wat aku jelez ni hehe🙂

      eh mal,, aku dengar ko slalu gak gi pedas,,
      tahniah gak tuk ko !!

  4. Sara berkata:

    Smua ingt makan je kan..*nk tutup thp ke’jeles’an*..

    Bestnye dpt blik pdas..hrp2 lepas ni ramai2 kte serbu pedas..

    ‘cemerlang di dunia,sejahtera dh akhirat’
    Dekat di hati…xD

    • al_milangi berkata:

      em bagus !!
      ade jugak yg nak tutup cite pasal makan,, hehe🙂
      smkap bukan je dekat di hati,,
      tapi mmg dah ade dalam hati dah pun🙂

  5. Al-Zuqarnain berkata:

    haha…
    aku x jeles pun..
    ckgu ruzaini,ckgu nafizah,ckgu rosiah,hanizah satin,ckgu neida,ckgu tapa,banyk lagi…
    sume nye pernah belanja aku…
    tpi blanja senyuman je lar…
    huahuahuahua

    • al_milangi berkata:

      Senyum tu cam blanje gak ke??
      klo cam2 sume cikgu kat smkap tu penah blanje aku,,
      sampai menawan hati aku pun ade,,
      hahaha… gurau je🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: