Khabar Angin

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Di suatu pagi yg hening, di kale ayam2 berkokok, dalam keadaan yg agak sunyi, aku keluar ke halaman rumah. Seperti biase, sebelum abang aku keluar untuk pergi ke kerje, die akan melakukan aktiviti rutin hariannye, iaitu memberi ikan2 di kolamnye makan. Tapi kali ni, abang aku rase tak sempat untuk buat sume tu. Jadi abang aku ni mintak la aku tolong die bagi ikan2 tu makan.

Dalam keadaan seronok2 melihat ikan2 tu berebut untuk makan, tibe2 adik aku memanggil aku dan die kate ade tetamu datang rumah. Katenye die tu kawan aku. Ish terkejut aku, ye la seawal 7.30 pagi, sape pulak yg berhajat nak jumpe aku ni. Eh Rahman rupe2nye. Rahman ni adalah kawan aku sejak aku di bangku sekolah lagi. Kami bersekolah same2 semenjak aku dari darjah 4 lagi hingge lah kami di tingkatan 3. Masuk je tingkatan 4, kami berpecah, aku ke SMKA Pedas, dan die ke SHAMS. Walaubagaimane pun kami ni tetap bersahabat baik🙂

“eh Man, nape?? Terkejut aku ko datang pagi2 ni” aku mulekan perbicaraan.

“eh daus, ko dengar berite tak?” tanye Rahman kepadeku dalam keadaan yg agak cemas. Takut jugak aku tengok muke die mase tu.

“berite ape ??”

“berite orang kate ko dah MENINGGAL !! ”

“Astaghfirullah al-‘Azim.. Ya Allah Man, ape ko cakap ni ??!! mane ko dapat berite ni?? ” tanye aku semule. Ya Allah..Allah je la tahu perasaan aku mase tu. Macam2 ade. Nak tergelak, takut, cemas,, entah. Aku pun tak tahu. Dalam diri aku ni, penuh dengan tande tanye.

Nak dipendekkan cerite, Rahman ni dapat berite daripade mak cik dewan makan sekolah lame aku dulu, SMK Tunku Besar Burhanuddin. Mak cik ni pulak dapat berite daripade anak perempuannye yg dulu sekolah kat SMKA Pedas gak, tapi sekarang ni amik Form 6 di SHAMS. Anak die kate kat mak die, berite ni dah kecoh2 kat SHAMS. “eh nape SHAMS??” aku pun tak tahu.

Tapi sebelum dari hari tu, aku ade pergi SHAMS sekejap teman Rahman ni la amik sijil SPM die. Mase tu aku ade jugak jumpe beberape ex-student SMKAP dan Ustazah Hasnah. Kat situ, dorang kate, die dengar aku sakit kuat. “eh mane ade la, ana OK je..” ni la jawapan aku kat dorang. Pelik gak aku mase tu, bile pulak aku sakit ni. tapi aku buat tak tahu je la. Tak sangka pulak, esoknye, berite kematian aku pulak tersebar. Ya Allah.. semue ni berlaku denagn cepat dan tanpe aku sangke2.

Berite tu tersebar di SHAMS pun, aku rase tersebar antare ex-student SMKAP dan  bekas cikgu SMKAP je. Jadi, aku  pun tak de la risau sangat. InsyaAllah nanti dorang tahu la kebenarannye.

Dalam pukul 10 lebih, mase aku tengah tengok TV, tibe2 ade orang call pulak kat enset aku. Ya Allah.. Ustazah Zarina Tahir call aku ?? pelik aku. tapi aku macam dah agak ape yg ustazah nak katekan. Untuk memudahkan cerite, rupe2nye berite ni dah tersebar di SMKAP. Hampir sume cikgu dah tahu dan ramai jugak pelajar ni dah dengar berite ni. Ya Allah,, tak sangke pulak sampai kat Pedas berite ni. cepat betul !!

“Ustazah call hanye nak dapatkan kepastian je..” ni la antare dialog ustazah. Pastu aku mintak ustazah sebarkan berite yg sebenar. Alhamdulillah,, nasib baik ade yg call aku, kalau tak de, ape yg aku risau, berite ni akan terus tersebar. Selang beberape jam, ustazah call aku lagi, juge untuk kepastian. Tak pe la, asalkan ustazah jelas keadaan yg sebenar. Sebelum ustazah letak telefon, aku sempat tahu sape yg bagi tahu berite ni ke Pedas. Ustazah Hasnah yg bagi tahu. Maknenye, berite ni dari SHAMS. Tapi aku tak tahu, sape yg menyampaikan ke SHAMS. Walaubagaimane pun, aku yakin, ni bukan la berite yg saje di buat2, tapi ni sume adalah dari salah penerimaan maklumat. Mungkin ade yg salah dengar, dan terus menyampaikan dan menyampaikan dan menyampaikan berite ni. sebab tu la cepat je berite ni tersebar.

Tak lame lepas tu, kawan baik aku pulak call, Afnan. Perkare yg same jugak harus aku terangkan. Afnan dapat tahu juge dari kawan baik aku, Aiman. Aiman pulak dapat tahu sebab kebetulan hari tu die pergi ke sekolah untuk mengambil sijil SPM. Die diserbu oleh students Form 5.

“Adik2 ni cakap, ko meninggal sebab ko sakit jantung” kate Aiman kat aku. Astaghfirullah al-‘Azim.. bile pulak aku sakit jantung. Tapi daripade Aiman ni, aku tahu satu perkare yg penting, iaitu asbab ‘kematian’ aku. nauzubillah hi min zalik..😦

Em Alhamdulillah,, aku rase sekarang ni keadaan dah mule stabil. Sume orang dah tahu keadaan yg sebenar. Mule2 aku rase geli hati jugak dengar berite ni, tapi lame2 aku rase aku patut muhasabah diri la. Mungkin ade perkare yg Allah nak tunjukkan kat aku. mungkin jugak Allah nak aku sedar bahawe kematian aku ni semakin hampir. Walaubagaimane pun, aku bersyukur sangat2, aku masih mampu untuk merasai kehidupan dunie ni. Alhamdulillah.. Dan antare perkare lain yg dapat aku katekan ialah, baru aku tahu, ramai jugak yg amik berat tentang aku, risau tentang aku, sanggup bersedih atas berite palsu ni.. (tak tahu la kalau aku perasan sorang2,, hehe :)) walabagaimane pun, time kasih untuk sume ni,,

Akhir sekali, time kasih gak bagi sume yg membantu menjernihkan keadaan. Rahman, Afnan, Aiman dan Ustazah Zarina Tahir.. time kasih banyak2.

“Ya Allah,, Kau ampunilah dosa2 ku, ibubapaku, ahli keluargeku, sanak saudareku, guru2ku, rakan2ku, muslimin dan muslimat sekalian Ya Allah.. sama ade yg masih hidup atau yg telah meninggal dunie.. Kau berkatilah hidup kami, rezki kami, dan segale ape yg Kau kurniakan kepade kami Ya Allah..” Amin Ya Rabbal ‘Alamin..

Alhamdulillah Ya Allah…

17 thoughts on “Khabar Angin

  1. aireensamirah berkata:

    salam..
    astaghfirullah..
    macam mana lah org boleh buat anggapan macam tu?
    aku tak de dgr la plak..

    ehm ambik pengajaran..
    lain kali kita kena lebih hati2 dalam sebarkan sesuatu perkara..
    siasat dulu dan pastikan benar berita tu sebelum sebarkan pd org..

    ko sihat kan daus??🙂

    • al_milangi berkata:

      em Alhamdulillah,,
      aku rse aku sihat,,🙂

      tu la,,
      memang kne lebih hati2 la,,
      tapi memang aku yakin,,
      org tersilap dengar, pastu die terus forward,,
      tu yg terus jadi khabar angin yg palsu,,
      hehe,,

      aku rse ramai lagi kawan2 kite xdengar cite ni,,
      masih sempat diselamatkan,,
      Alhamdulillah,,

  2. Akmal Hakim berkata:

    Uih, terkejut beruk jugak kalau aku dapat berita camtu. Nasib baik tak dapat daus.

    Itu namanya, angin rahmat daus. Sumber cerita pun tak tahu.

    Rahmat itulah yang mengingatkan kita tentang kematian, bila-bila boleh jadi kan..

    Nilailah ‘bahasa’ Allah tu. Teruskan melangkah menuju Tuhanmu..

    • al_milangi berkata:

      em Akmal,,
      betol cakap ko,,
      memang mule2 tu aku juz tergelak je dengar,,
      pastu terpikir balik,, mungkin ni satu peringatan tuk aku,,
      papehal pun,, thanx Akmal🙂

  3. rahman berkata:

    yaAllh daus..meremang bulu roma aku bace…ko nak tau tak,,malu ni nak cakap,jap comment ni ko je bley baca kan??..hehe..aku dah nanges dulu sebelum stat moto datang mah ko pagi tu..cara cik lang cakap kat aku macam betul je…Syukur masih panjang umur sahabat ku ini..

    • al_milangi berkata:

      eh man,,
      komen ko ni sume leh bace la,,
      em man, time kasih ar banyak2,,
      aku taw, care ko datang umah aku pagi tu pun,,
      aku tengok muke ko cuak je,,
      aku xsangke ade kawan sebaik ko,,
      huhu,, terharu aku,, 😦
      semoge persahabatan kite kekal sepanjang hayat,,
      Amin ..

  4. Sara berkata:

    Subhanallah..
    A ‘sign’ from Allah.,it is for all of us to think..

    Syukran for da post..really mesmerized..
    Need a self-evaluation..
    Fighfirlana zanbina,ya rabbana!!

  5. mira berkata:

    salam ziarah~~
    time ksh sudi dtg ke blog…
    emm..dramatik gak cter…
    tp alhamdulillah ALLAH still bg kehidupan kpd al_milangi..
    n tx ats komen2 tu..

  6. nur husna berkata:

    huhu.. hangat gile post ne.. bgus juga ko ade terpkir pengajaran kat situ.. syukur ak tak taw.. kalo x ak pon pg uma ko lepas 730 pagi tue jugak..

  7. mira berkata:

    mcmana nk follow blog niyh eh..?????

  8. roslina sahidin berkata:

    ade plak cite mcm ni ek..baiknye nta dgn rahman,smpai die menangis dulu b4 dpt cte sebenar..hehe..kelakar la..tp ada maksud tersirat..

    • al_milangi berkata:

      em ana pun xsangke ade cite camni,,
      ana ngan rahman memang sangat2 baik,,
      ana pun terharu die menangis,,
      huhu😦

  9. Sya'rani berkata:

    Hehehehehehe
    Untung enta sbb d kelilingi 0rg yg amik berat tntang dr enta…shbt2,ustzh2…alhamdulillah….dr ctu ana dpt tau btapa kuat nye ukhuwah yg t’bina…t’lalu indah dn k0mpleks k0nsep ukhuwah yg d wasiatkn baginda kpd kta..🙂

  10. al_milangi berkata:

    Alhamdulillah,,
    ana pun terase terharu sangat diatas layanan sahabat dan ustazah terhadap diri ana ni,,
    ana bersyukur sangat2,,
    em betul cakap enta tu,,
    memang Indah ukhwah yg dibina diatas landasan Islam sepertimana yg telah disunnahkan Nabi Muhammad SAW🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: