Umur: Kuantiti dan Kualiti

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

“Selamat panjang umur !!”

Em itulah antare ucapan yg sering kite katekan, dan yg sering  jugak kite dengarkan. tapi, dalam kite sedar atau tidak, sebenarnye, kite semue ni menghampiri kematian. ye la, bukankah Allah telah menetapkan semue tarikh kematian kite sejak dulu lagi. cume kite ni je yg terlalu leka dengan dunie, sehinggekan tak pernah pun terlintas pemikiran kite untuk mengingati mati. Astaghfirullah al’azim😦

Kite kene ingat, orang yg tak mengingati mati, adalah “mati”. Orang yg tak mengetahui tujuan untuk ape die akan mati, die tak  layak untuk hidup.

“Untuk ape kite mati ??” Kite mati untuk hidup. Ya, mati bukanlah satu pengakhiran, tapi adalah satu permulaan. Mati adalah satu permulaan hidup yg tidak akan mati-mati lagi, iaitu kehidupan akhirat. Kesimpulannye, hidup ni untuk mati, dan mati itu nanti, untuk hidup.

Jadi, kite pilih mane?? kehidupan sementare atau kehidupan abadi?? sudah tentu kite pilih kehidupan abadi kan?? sebab tu lah kite ni harus sedar tanggungjawab kite di atas muke bumi ni. Manfaatkan seluruh kehidupan kite untuk mengabdikan diri kepade Allah. Tapi kite kene ingat, mengabdikan diri ni, bukan bermaksud melupakan urusan dunie, TIDAK !!! Allah sendiri ade berfirman dalam Al-Quran dalam surah Al-qasas, ayat 77 ;

“Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi…”

Jadi, manfaatkanlah umur kite yg tak seberape ni. Panjang dan pendek umur seseorang tu, bukanlah terletak pade kuantiti, tapi pade kualiti. Ape yg nak aku maksudkan ek?? sebenarnye camni. kite ni sering menilai umur seseorang itu hanye pade kuantiti, tapi tidak pade kualiti. Umur yg pendek pun, sebenarnye boleh menjadi “panjang”. Eh, nape?? tak percaye?? nak tahu formulanye??

Aku tak nak bagi secare direct, cube kite berfikir dulu. Cube kite lihat, Imam Nawawi, pendek je umurnye. tak silap aku dalam umur lingkungan 40-an je. tapi, kite sedar tak, yg name beliau sering diperkatekan, diperdengarkan dan dituliskan dek kerana ilmu dan jasenye dalam perkembangan ilmu Islam.

Imam Syafie’ dan Imam Ghazali juge begitu. umur mereke tak panjang mane pun, tapi impak perjuangan mereke melangkaui dekad dan abad. Umar Ibn Aziz,memerintah kurang daripade 2 tahun je, tapi keunggulannye mengatasi pemerintahan Umayyah sebelum dan selepasnye.

Jadi, nampak tak ape petue nak “panjangkan” umur ?? Rupe2nye, petue nak panjangkan umur adalah dengan panjangkan amal, panjangkan ilmu, panjangkan jase..Harte pun boleh “panjangkan” umur. kite sedekahkan dan kite wakafkan harte kite..make ia akan jadi amal jariah. pahalenye berterusan. kite dah mati pun, pahalenye akan sampai kat kite, seolah-olah, kite ni masih hidup. menakjubkan tak??

Kesimpulannye, rahsie orang yg “panjang” umur tu ialah, mereke sedar akan tujuan. mereke adalah orang yg sentiase sedar akan tujuan setiap sesuatu. mereke tahu tujuan hidup, dan mereke tahu tujuan mati. mereke mencari tujuan untuk setiap  tindakan. apekah hasilnye?? Dunie akan sentiase menyediakan jalan kepade orang yg punye tujuan. “When there is will, there is a way”.

Kalau kite mengkaji dan membace sirah, sudah pasti kite akan membenarkan ape yg dikatekan oleh ahli sejarah, “para sahabat Rasulullah itu “hidup” kerane mereke mencintai mati, dan generasi ni “mati”, kerane terlalu mencintai hidup”. Marilah kite renung same2.

SELmat “PANJANG” umUR. 🙂

“Ya Allah, Ya tuhanku, Kau berkatilah kehidupan kami, Kau berilah petunjuk kepade kami, Kau rahmatilah hubungan kami, Kau makbulkanlah segale permintaan kami… mudah-mudahan dengan segale nikmat dan rahmat Mu ini, kami sentiase di atas landasan kebenaran, dan jauh dari kebatilan…” Amin Ya Rabbal ‘alamin…

Alhamdulillah Ya Allah…

(post ni terhasil melalui pembacaan buku yg berjudul “Nota Hati Seorang Lelaki”)

24 thoughts on “Umur: Kuantiti dan Kualiti

  1. afeb pilah berkata:

    oo…sye da phm da ustz…

  2. patzzi@misty berkata:

    hmm..betul2..kalo dulu,i’m very happy bile dtg birthday.sbb dpt byk wishes and gifts.tapi sejak taun lps,bile,Zionis bom Gaza mase birthdayku,trus xsuke dah.
    and pkir blik,semkin kite berusia,smakin dkat ngan mati.org smbut bzday ngan hadiah and wishes,tapi,org Palestin smbut bom..hmm..

  3. patzzi@misty berkata:

    ha..lupe nak ckp..bulan 8..21/8/1969..Masjidil Aqsa dibkar..i will post my article about it..

    • al_milangi berkata:

      em btol ar tu,,
      kite ni sesame umat Islam kene BUSY BODY,,
      coz kite ni satu BODY,,
      betol x ??
      kite suke2, tapi saudare kite menderite,,
      tapi bukan maksudnye kite xboleh bergembire,,
      mestilah kene pade tempatnye,,

      Patzzi@misty,
      em,,, xsabar gak nak bace artikel Masjidil Aqsa tu 🙂

  4. ahlan berkata:

    that’s why we’ve to appreciate what we have right now…..

  5. Zarienna berkata:

    saya suka tulisan awaklah..

  6. Zarienna berkata:

    saya tahu awak pelajar terbaik di U awak kan?

  7. Zarienna berkata:

    Salamualaikum dan hai
    awak apa kabar?harap2 sihat? bile lagi nak update blog?
    saya tak sabar2 nk baca tulisan awak seterusnya

  8. ahlan berkata:

    dengar enta demam ek? ddoakan semoga sihat….tgk ni, ade gak peminat yg tak sabar nk tgk post enta….maknenye
    what u r doin right now is gud 2 da ppl….

  9. Sya'rani berkata:

    Assalamualaikum…
    Ana bru dpt bg k0men tntang bl0g enta ni…:-)

  10. Sya'rani berkata:

    Bgus penulisan enta…ssuai sngt skang nie enta bahaskn tntang 2…:-)

  11. Sya'rani berkata:

    Sebarkn lg mutiara2 kata yg t’kndung dlm bku yg enta bca 2…bnyk yg bleh kte sebarkn pd shbt2 len….insyaaallah.,

    • al_milangi berkata:

      waalaikumussalam,,
      sya’rani sahabat ana yg lame ana xketemu,,
      hampir 5 tahun rasenye,,
      time kasih atas sokongan dan galakan dari enta tu,,
      InsyaAllah,, ana akan muatkan mutiare2 dari buku tu kat dalam blog ana,,
      gud lux ek enta study kat sne,,
      ukhwah fillah🙂

  12. Sya'rani berkata:

    Klu bleh,ana hrp anta bleh bg kat ana almt2 bl0g shbt2 yg len..ana b’minat sngt nk mlayari bl0g2 ilmiah mcm enta ni…2 la hiburan utk ana….:-)

  13. Sya'rani berkata:

    Klu bleh,Send kat ym ana…:-)

    • al_milangi berkata:

      em sahabat baik ana, syarani,,
      ana mintak maap banyk2 coz ana xleh bukak ym ana la,,
      kat universiti ana ni, nak bukak ym susah sangat,,
      klo ade rezki boleh la,,tu pun jarang skali,,
      pasal blog sahabat2 len,
      ade kat sebelah blog ana ni,, ana dah link kan kat blog ana,,
      enta boleh rujuk kat sebelah tepi ni,,
      tapi ana rase kawan2 ana yg enta kenal xde la,,
      diorang xbuat blog,,
      tapi enta still leh bace blog diorang,,
      blog diorang lebih bagus and berilmiah dari ana,,
      InsyaAllah,,
      [time kasih coz sudi bace blog ana🙂 ]

  14. Sya'rani berkata:

    Erm…x pe la klu mcm 2…syukran..bittaufiq wannajah insyaallah…:-)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: