Jom Jadikan Dia Sebagai Sahabat… Jom La…

-Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang-

Sahabat Oh Sahabat.. Indahnye hidup bersahabat. Bagi aku, rugilah barangsiape tiade teman yg layak digelar sebagai Sahabat. Susah dan senang bersame, ketawe dan menangis bersame, bersame-same membine ukhwah di atas landasan-Nya..

Tapi apekan daye, kite sering bantu-membantu bersame, tapi juz kat atas dunie ni je. Akhirat, sume buat urusan sendiri tanpe hirau sesiape.. tak peduli sahabat, keluarge dan saudare mare.. Oh risaunye !! sebab tu la kite kene cari sahabat disisi kite, bukan kat atas dunia ni je, tapi jauh nun di akhirat sane.. sebagai pelindung dan pembela, dihadapan Allah yg Maha Esa. Jadi, ape yg harus kite ambik sebagai sahabat setie kite ?? ape lagi kalau bukan aL-QURAN aL-KARIM yg diturunkan kepade Baginda, sebagai panduan umat2nye..

Sebenarnye kali ni aku ingin mengemukakan pendapat, cadangan dan ajakan aku kat sume sahabat2. Pasal ape ?? Ya !! pasal Al-Quran la.. iaitu mengenai proses penghafalan Al-Quran.. InsyaAllah..🙂

Em aku nak tanye sume, bape umur anda ?? selame anda hidup ni, dah bape banyak Al-Quran yg telah terbuku dalam hati anda ?? dah bape banyak surah dan ayat dari Al-Quran yg telah anda hafalkan ?? cube tanye diri anda. Kalau tak sure, ambik Al-Quran, cube selak dan hitung bape banyak yg telah anda usahakan selame ni. Banyak ?? Sedikit ?? Em tak pe la.. bukan jawapan yg aku mahukan, tapi bagaimane untuk kite usahakan, itu yg aku ingin kite same2 praktikkan..🙂

Ape yg bakal aku kemukakan ni, hanyelah sekadar cadangan dan ajakan semate-mate, aku taw, ramai sungguh dalam kalangan sahabat2 aku yg lebih arif tentang ni. memang aku kagum dengan mereka sume. Tapi kite yg bukan sealiran dengan mereke, yg belajar bukan sebidang dengan mereke, yg menuntut di institusi yg tidak sebaik mereke ni, harus ade sedikit kekuatan untuk mencontohi mereke. Ya !! memang kite susah nak sampai tahap mereke, tapi bukankah usaha itu lebih penting daripade keputusannye ?? Jadi, ayuh kite kuatkan keazaman dalam diri, untuk maju sedikit ke hadapan dalam merealisasikan impian kite ni.

Begini, Al-Quran ade 30 juzu’. Dalam setiap juzu’ pulak ade 20 halaman. Jadi, target kite adalah kite hafal satu juzu’ dalam mase 2 bulan. Ingat, satu juzu’ dalam mase 2 bulan. Mudah kate, sebulan kite hafal 10 halaman dalam Al-Quran. Kire punye kire, kalau kite target satu juzu’ 2 bulan, 30 juzu’ kite akan ambil mase 60 bulan. 60 bulan bersamaan 5 tahun !! Faham tak ?? kalau tak faham bace sekali lagi cadangan aku ni. Bace sampai faham ek🙂

Lime tahun tu, nak kate lame, lame la jugak. Tapi tak pe, sikit2 lame2 jadi bukit. Istiqamah itukan lebih disukai Allah. Mengikut target aku, kite study 5 tahun, so bile abis study je, kite pun habis dalam hafalan Al-Quran ni. Cam mane ?? OK tak ?? tapi kalau kite baru nak mule, tak pe, dah abis study pun boleh sambung, dah keje or kahwin pun boleh teruskan sehinggelah kite khatam Al-Quran. Lime tahun ni, mungkin minimum. Kite boleh je ubah jadi 6 tahun, 7 tahun, ikut kemampuan kite. Mungkin tyme bulan Ramadhan, kite nak tumpukan kat bacaan & tadabbur Al-Quran, so kite stop jap untuk ‘misi Al-Quran’ kite ni. Ingat !! biar sikit2, asalkan ISTIQAMAH🙂

Sebelum aku tinggalkan anda sume membuat penilaian cadangan ni, aku rase wajiblah atas aku ingatkan kat sume tentang dua perkare. Dalam kite hafal2 ni, ikhlaskanlah niat kerana Allah. Buatlah sume perkare ni kerana Allah semate-mate tanpe mengharapkan ape2 selain dari NYA. Perkare yg penting jugak yg ingin aku pesan, hafal Al-Quran ni adalah No.2, yg paling penting adalah kite tadabbur Al-Quran, fahami isinye.. sambil hafal, sambil beramal ape yg kite hafalkan tu.. aku pernah tanye seorang sahabat pasal ni, ia benar2 memberi kesan kepade aku sehingge skang, jadi aku ingin kongsikan kat sume ape yg die tulis …

Salam..alhumdulillah, ana bikhair.. Sni study mmg best, ape 2 program pun semua bntuk trbiyah.. lgipun usrah kt cni mmg mntp sgt! Hafal quran, snang je asal ade minat.. kt cni pun ana blajar mcm2 termsuk kursus syariah.. klu nk mdah hafal ni, snang je.. kte slalu baca n fahamkan erti die..n klau dh hafal 2 jgn tinggal..quran ni kte kna anggap mcm orng yg kte syang, mcm mak ke, ayah ke, or best friend kte sendiri.. Klu kte x ambik brat kt die,nnti lme2, die akan merajuk.. so kite kna selalu dampingi.. sbb nk dpt rhmat quran ni susah,rmai orang boleh hafal.. bleh kte lancr,bca pun berhabuk..tpi… x semua yg hfal 2 pndai menggunakan n mengamalnye.. conclusion, we are the one who responsible to choose within the best 4 ourselves.. tp mcm mne kte sibuk pun, ambik mse bce n fhmkan isi kandungan quran 2.. bittaufik wannajah! salam...”

Kepade sahabat2 lain, kalau ade cadangan, boleh la lontarkan kat sini.. same2 beramal dan praktikkan ape yg kite taw.. em, aku dah kongsikan, anda bagimana pule ?? Sharing is Caring !!🙂

“Ya Allah Ya tuhanku, terangilah hati kami dengan Al Qur’an, hiasilah akhlak kami dengan Al Qur’an, jauhkanlah kami dari api neraka dengan Al Qur’an, masukkanlah kami ke syurgamu dengan Al Qur’an, Jadikanlah Al Qur’an sebagai teman di dunia dan di dalam kubur, cahaya di atas As-Sirath, teman di dalam surga, penghalang dan hijab dari api neraka. Ya Allah, anugrahkan kepada kami kemudahan dlm mengamalkan Al Qur’an dgn hati dan lisan, senantiasa cinta kpd kebaikan, kebahagiaan, kegembiraan dan keindahan iman. Amin Ya Rabbal ‘Alamin…

Alhamdulillah Ya Allah…

12 thoughts on “Jom Jadikan Dia Sebagai Sahabat… Jom La…

  1. Roy islamic berkata:

    salam..
    gud2..(^_^)

  2. syafinazrazak berkata:

    Salam…

    idea yang bagus…
    untuk menghafal satu Quran tue, bagi saya,mmg perlukan kkuatan maksimas,kalo dihitung, seumur hidup pun tak habis.

    So,apa yg saya buat ialah baca dan fahamkan maksud. dan huraiannya saya tulis dalam satu buku ttg apa yang saya dpt dari surah tue.itu pun kene nk rajin buat a. kalo x rajin, t’henti di tgh jln mcm sye..huhu..
    tpi lps bce post nie, ade smngt nk start blik..huhu…
    thanx ats p’ringtn…:)

    • firdaus muhammad berkata:

      em syafinazrazak,,
      betol tue,, nak hafal memerlukan kekuatan dari sume aspek,,
      klo x mmg tersangkut😦

      em time kasih saranan dari enti tu,,
      mmmg bagus, ana rse care ni memberi satu impak besar bgi sape yg buat,,
      tapi btol la cakap enti tu,,
      nak kekalkannye,, memerlukan mujahadah la,,

      mge2 kite akan semakin kuat & istiqamah, insyaAllah,,🙂
      doakanlah kejyaan kite sume bersame !!

  3. salam ziarah

    salah satu cara pentarbiyahan diri yg menari dan bgs tuk dilaksanakan!

    • firdaus muhammad berkata:

      salam ziarah anda diterima !!
      em btol3,, tarbiyah diri yg bgus untuk kite wat,,
      tpi jangan lpe ajak sahabat2 yg lain jgak !!🙂

  4. syahera berkata:

    salam ziarah….
    post yang bermanfaat utk sharing…syukran:-)

  5. s.nizam berkata:

    salam..bang..u wanna know?..actly sye kt dq ni..sje je nak share cre hafalan kat sne..emm..cam sye dak persijilan..kitorang kene laju..coz mse kitorang jst setahun setgh je..tu blm tolak cuti sem utk 3 sem..mmg skit mase..cre hafalannye?..look..al-quran ade 30 juzuk n dalam setiap juzuk ade 8 maqra’..mse yang di peruntukkn bg satu juzuk adlah seminggu..kitorang kne ikut wlupon ssh hakikatnye..

    isnin=2 maqra’
    selase=2 maqra’
    rabu=2 maqra’
    khamis=2 maqra’
    jumaat=iadah’

    cmni la cre yang kitorang kene ikut..isnin sampai jumaat hafalkan stu juzuk..hri jumaat tu bce balik satu juzuk tu..pastikan jangan ade sangkut..at least ulang tige kali..insyaAllah akn ingt..klu istiqomah..stu bulan dah boleh hafal 4 juzuk….

    • firdaus muhammad berkata:

      SubhanAllah,,, ye ke ??
      kagum !! btol2 kagum !!
      tpi saiful, abg nak bgtaw hakikat abg duk sini,
      agak sukar untuk laksanakan ape yg saiful buat kat dq tu,,
      mmg perlahan sangat hafalan abg,,
      bnyak komitmen lain,
      tpi abg xbermaksud abg melupkan Al-Quran, tak !!
      tpi xdapat bagi komitmen setiggi saiful,,
      tpi time kasih banyak atas perkongsian ni,,
      amat100x bergune bagi abg,,
      act, abg menunggu hafiz2 bagi cadangan,,
      akhirnye ade jgak,,
      syukran !!🙂
      insyaAllah abg cbe laksanakan semampu yg abg boleh !!

  6. s.nizam berkata:

    ish!..abg ni..segan la sye..x hbt mne pon..sye taw tmpt abg n tmpt sye suasane x sme..tp as long we try..tht’s good enough.!!

  7. sara berkata:

    ‘setiap kali,anak adam habis mengkhatamkan quran,syaitan-syaitan akn menangis kesedihan’,tringt pesanan dr ustaz.
    rse happy je ble dh khtm,tp timbul stu perasaan lain,beratnye tnggungjwb ni..tp janji Allah pasti,setiap kesusahan akn dbalas dgn kesengan…
    Truskan perjuangan…

    • firdaus muhammad berkata:

      syukran atas perkongsian ..

      membaca, mentadabbur & beramal dengan al-Quran..
      insyaAllah, moge ia menjadi pendamping kita di dunia & akhirat ..

      Teruskan perjuangan juga🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: